Datum objave: 10. Siječanj 2021

DJECA POTRESA / "Nedjeljni list" objavio fantastičnu reportažu "Djeca potresa" koja o drami potresima razrušene Banije govori više od svih do sada izgovorenih riječi i slika.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Današnji "Nedjeljni jutarnji" objavio je reportažu "Djeca potresa" koja o drami potresima razrušene Banije govori više od svih do sada izgovorenih riječi i objavljenih fotografija. Novinar "Nedjeljnog jutarnjeg" Mario Pušić i fotoreporter CROPIX-a Danijel Soldo proveli su samo jedan dan s najmlađim stanovnicima porušene Banije i to im je bilo dovoljno da stvore vrhunsku duboku, emotivnu reportažu koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Osim što o pustoši koju je potres izazvao (i) u dušama djece čiji su životi tek započeli govore na do sada neviđen način, Pušić i Soldo pokazali su da u Hrvatskoj novinarstvo još nije izumrlo, iako se posebno po dosadašnjim izvješćima s područja pogođenih elementarnim nepogodama i katastrofama, već odavno činilo da ga više nema.
Reportaža "Djeca potresa" vrhunac su novinarske profesije i bez dvojbi pripada u najviša novinarska postignuća ne samo u Hrvatskoj. Dokumentarno, informativno i emotivno, "Djeca potresa" ostavljaju čitatelja bez riječi. Tih devet stranica ispunjenih nadahnutim rečenicama i vrhunskim fotografijama apsolutno su nešto najbolje što se moglo dogoditi u ovim za Baniju najgorim crnim danima. Pušić i Soldo upoznaju nas s Tinom, Aleksandrom, Adrianom Martinom, Lucijom... njihovim strahovima, srušenim domovima i snovima, s njihovim suzama, osmjesima i nadama... i uvode ih u naše domove, obitelji i živote kao naše bližnje. Zahvaljujući njima moguće je pomoći doslovno svakom od te djece osobno.
Tko želi saznati što izazvao potres na Baniji, što je uopće Banija, tko i kako tamo živi, kakva je sudbina zadesila one koji tamo žive i najvažnije kako sve to proživljavaju djeca (a njih se posebno ne na ovakav način) nitko nije sjetio, mora uzeti u ruke današnji "Nedjeljni jutarnji" i saznati istinu iz otvorene novinarske duše Maria Pulišića i vlastitim suzama natopljenih slika Danijela Solde.

Stanko Ferić

 

Iz kategorije: Vijesti