Datum objave: 29. Prosinac 2020

KORONA / Jedno cijepljenje nije dovoljno. Tek 10 dana nakon druge doze cijepljena osoba može smatrati da je zaštićena. Cjepivo nije za djecu mlađu od 16 godina.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Cijepljenje protiv korone počelo je širom svijeta pa i u Hrvatskoj no situacija nije tako jednostavna kako bi se moglo pomisliti. Cijepiš se i to je to - nema više korone. Situacija je ipak malo složenija. Naime jedno cijepljenje nije dovoljno. Treba ga ponoviti 21 dan nakon prve doze i tek se desetak dana nakon toga može smatrati da je cijepljena osoba zaštićena. U međuvremenu mora i dalje nositi masku, držati distancu i provoditi dosljedno sve ostale epidemiološke mjere. Sve je to neophodno jer organizmu cijepljene osobe treba vremena da razvije antitijela na koronu iako ona počinju nastajati već nakon prve doze.
Pfizerovo cjepivo pouzdano je od 91 do 97 posto. Prevedeno na praktični jezik to znači da bi realno nakon dvije primljene doze cjepiva od korone bilo zaštićeno 9 od 10 osoba. To znači kad bi se s dvije doze cijepilo deset osoba, njih 9 bilo bi zaštićeno.
Teoretski, cijepljena osoba ne može prenositi zarazu no to nije 100 posto sigurno jer je moguće da je proces inkubacije korone kod nekih osoba počeo neposredno prije cijepljenja tako da one mogu i dalje prenositi zarazu. Pojednostavljeno rečeno cijepljenje ima smisla samo kod potpuno zdravih osoba.
Važno je znati da Pfizerovo cjepivo nije registrirano za djecu mlađu od 16 godina to jest da ga se može primjenjivati samo na osobama starijim od 18 godina. Cjepivo nije ispitano na djeci i o njegovom utjecaju na nju još se prikupljaju informacije.

Jednostavnom matematikom može se doći do ovakvog zaključka - ako se danas cijepi 70 posto stanovništva Hrvatske, do 6. veljače 2021. godine na koronu bi bilo imuno 91 do 97 posto populacije ne računajući djecu do 16 godina starosti koja čini gotovo 20 posto stanovništva Hrvatske.

Distribucija početnih 200 milijuna doza cjepiva COVID-19, priopćavaju iz BioNTech-Pfizera trebala bi u EU biti dovršena do rujna 2021. godine. Prema najnovijim informacijama Pfizerovo cjepivo navodno je učinkovito i na novi soj korone.

Iz kategorije: Vijesti