Datum objave: 28. Prosinac 2020

Smrću fra Mate Topića Šibenik je izgubio svog pastira i čuvara. Želio je da on bude grad znanja sazidan na tradiciju visokog obrazovanja samostana sv. Lovre

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Fra Mate Topić preminuo je  u 68. godini života, 50. redovništva i 42. svećeništva okrijepljen svetim sakramentima u Šibeniku u nedjelju 27. prosinca 2020. godine.
Rođen je 27. listopada 1953. u Muću Donjem (župa Ogorje) od oca Stjepana i majke Marije r. Radnić. Osnovnu školu pohađao je u Muću Donjem. Nakon toga završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju. Teologiju je studirao na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj i na KBF-u u Zagrebu gdje je i diplomirao 1980. godine.
U novicijat je stupio 5. srpnja 1971. godine na Visovcu, gdje je položio i prve redovničke zavjete 5. srpnja 1972. godine. Svečane zavjete položio je 4. listopada 1976. u Makarskoj. Za đakona je zaređen 2. srpnja 1978. u Sinju, a za svećenika 1. srpnja 1979. u Otoku. Mladu misu slavio je 15. srpnja 1979. u Ogorju. Službovao je kao župni vikar, župnik i župni upravitelj u Vrlici, Lećevici, Dubravi i Šibeniku gdje je od 1994. do 2010. godine s prekidom od tri goine bio gvardijan samostana sv. Lovre, a potom upravitelj područne kuće sv. Lovre. Kao šibenski bolnički kapelan službovao je gotovo 20 godina, a od 2007. godine bio je i šibenski zatvorski kapelan.

Fra Mate se 2013. godine zalagao da Doktorski studij ekonomskih i poslovnih znanja bude smješten upravo u samostalnu svetog Lovre. Smatrao je to prvim korakom na putu pretvaranja Šibenika u grad znanja.
– Na taj način - govorio je fra Mate – doprinijet će se revitalizaciji starog dijela Šibenika, a doktorski studij bit će sljednik tradicije visokog obrazovanja koje je u ovom samostanu cvalo od sredine 17. stoljeća sve do 1911. godine.
– Smatram da je riječ o pozornosti vrijednom projektu koji donosi dobrobit Šibeniku i može imati vrlo pozitivan odjek u zajednici, a istodobno skreće pozornost javnosti  na nužnost očuvanja objekata samostana sv. Lovre koji spada među najljepše i najvrjednije primjere graditeljstva iz vremena cvjetne gotika 15. stoljeća, njegove bogate knjižnice i duhovnog središta od 1648. godine. Takva visokoobrazovna institucija mogla u svojoj naravi predstavljati nastavak visokih studija filozofije i bogoslovije te Studiuma generale secundae classis podignutog na rang sveučilišta koji su u samostanu sv.Lovre djelovali od 1699. do 1911. godine – kazivao je fra Mate Topić koji na žalost nije dočekao da se ostvari ta plemenita zamisao.

Šibenčani ga pamte po dobru, blagosti i skromnosti. Puno je truda i brige uložio u spašavanje i obnovu bogate knjižnice samostana sv. Lovre kao i održavanje tog dragocjenog povijesnog zdanja. Bio je voljen i poštovan. Njegovom preranom smrću Šibenik je izgubio dio svoje duše.

Sprovodni obredi održat će se u utorak 29. prosinca 2020. u 14 sati na gradskom groblju u Šibeniku (Kvanj). Sv. misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u 15 sati u crkvi Sv. Ante u Šibeniku na Šubićevcu.

Iz kategorije: Vijesti