Datum objave: 24. Prosinac 2020

IZ DALMACIJE U ZAGREB / Autobusi putuju prazni ali puni. Voze tek ponekog putnika s propusnicom, ali su zato puni blagdanskih paketa.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Odlučni pobijediti koronu morali smo se odreći i slobode kretanja tijekom blagdana. Na put se više ne može bez propusnice pa je putnika u autobusima na međugradskim linijama malo. Na prste ih se može izbrojati. Dakle, autobusi voze prazni, a zapravo su - dupkom puni jer iz Dalmacije u Zagreb, ali i Slavoniju voze brdo paketa. Iz Splita, Šibenik, Zadra... prema kontinentalnoj Hrvatskoj putuju paketi s maslinovim uljem, vinom, dalmatinskim tukama, sirom, pršutom čak i luganigama. To Dalmatinci šalju rodbini, svojoj djeci na studiju i prijateljima mirise i okuse Dalmacije.
Zbog slanja paketa i na autobusnom kolodvoru u Šibeniku stvarale su se gužve, a bilo je i nervoze, pa i zabrinutosti hoće li paket stati u prtljažnik autobusa koji se čini tako golem da može "progutati" sve, ali već je pun do krova. Bilo je i namrštenih čela pa i blagih razmirica oko kanti i boca s maslinovim uljem. Što će biti ako se boca razbije, ako se ulje prolije.

ŠIBENIK


Slika iz Šibenika ponavljala se i u Zagrebu. Malo tko je dočekivao putnike na izlaznim vratima autobusa, ali je zato sa suprotne strane masa čekala pakete i odmah se laćala mobitela jer treba javiti pošiljatelju da je paket sretno stigao.

ZAGREB

Iz kategorije: Vijesti