Datum objave: 21. Prosinac 2020

MOĆNI 21. SIJEČNJA / Danas se osim što počinje zima događa i nešto što nije viđenu u 800 godina, Velika konjukcija, poravnavanje Jupitera i Saturna

Diana Ferić
Diana Ferić

Današnji dan, 21. prosinca posebna je ne samo zbog zimskog solsticijao već i zbog vrlo rijetkog poravnanja Jupitera i Saturna pod nazivom Velika konjunkcija. Posljednji put ta je pojava tako viđena prije 800 godina. Tako će nas prvi put u 800 godina, osvijetliti “Božićna zvijezda” zahvaljujući Jupiteru i Saturnu. Naime, danas prvog dana zime koja započinje u 11:02, u večernjim satima biti vidljiva bliska konjunkcija Jupitera i Saturna kada će njihova prividna međusobna udaljenost biti oko jedne petine prividnog promjera Mjeseca. Ovaj izuzetno rijedak događaj moguće je opažati s bilo koje lokacije pod uvjetom slobodnog pogleda prema jugozapadnom obzoru i povoljnih meteoroloških prilika.

Ta dva najveća planeta Sunčevog sustava, gledano sa Zemlje će se "približiti" danas toliko blizu da će izgledati poput “dvostrukog planeta”, spoja koji će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svjetlosna točka - što astronomi vjeruju da će izgledat spektakularno.

Zadnji put ovakva je konjukcija zabilježena 1226. godine, 4. ožujka.

Usporedbe radi, to je bilo vrijeme kada je mongolski car Džingis-kan osvajao velike dijelove Azije, a Europa je još uvijek bila generacijama daleko od renesanse.

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, tumači NASA, može se primijetiti, prilično je rijetko.

Sljedeća takva konjukcija, predviđaju astronomi, bit će 2080. godine.

Astorolozi ovoj konjukciji daju poseban značaj. Solarni flash (veliki val kozmičkih fotonskih zraka svjetlosnog dometa 40 herca iz centralnog duhovnog Sunca naše galaksije, događa se svakih 25.920 godina) i potiče Veliko buđenje i uzdizanje u 5D. Prema mnogim kanalizatorima, na ovaj datum Zemlja završava transformaciju koja omogućava rađanje “Nove Zemlje”. To je zlatno doba koje se očekuje tisućama godina, nova era svjetlosti za čovječanstvo, doba Vodenjaka, vrijeme ogromnog napretka čovječanstva.

Iz kategorije: Vijesti