Sidebar Menu

Datum objave: 18. Prosinac 2020

KORONA / Pozitivna strana pandemije: dišemo čistiji zrak, onečišćenje atmosfere fosilnim gorivima smanjeno je u EU za gotovo 70 posto

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Copernicus, služba za nadzor atmosfere objavila je da je tijekom pandemije Covid-19 zbog restriktivnih epidemioloških mjera došlo do drastičnog smanjenja emisije dušikovih oksida i ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva u cijeloj Europi. Najveći pad emisije štetnih plinova zabilježen je u zrakoplovstvu (52 posto) i cestovnom prometu (između 20 i 23 posto). Najveći doprinos smanjenju zagađenja atmosfere u Europi dali su Italija, Francuska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka. Ovih pet zemalja imalo je najoštrije epidemiološke mjere, stoga su imale veći pad emisija štetnih tvari u atmosferu.
Ukupno smanjenje emisije emisije štetnih tvari u EU kreće se između 59 i 85 posto, odnosno oko 70 posto u prosjeku.

Hrvatska se u ovim istraživanjima ne spominje što je razumljivo jer je na zemljovidima stanja atmosfere prije pandemije i nakon provedbe mjera na suzbijanju zaraze, nebo nad njom bilo i ostalo čisto i vedro.

Izvor: Službene web stranice Službe za nadzor atmosfere i Službe za klimatske promjene Copernicus

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.