Datum objave: 18. Prosinac 2020

NOVE OSOBNE ISKAZNICE / Nove OI imat će biometrijske identifikatore i otiske prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima, a vrijedit će 5 godina

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nove osobne iskaznice usklađene s pravilima Europske unije morat će imati svi državljani Republike Hrvatske. Za razliku od starih imat će veće mogućnosti potpisivanja, autoriziranja na Internetu te biometrijske podatke pohranjene na integriranom čipu te u elektroničkom obliku pohranjene dodatne biometrijske identifikatore i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. Uz to na njih će se moći pohraniti identifikacijski i potpisni certifikat te će služiti osim za identifikaciju korisnika i za autentifikaciju na elektroničkim uslugama.
Nove osobne iskaznice za sve će građane vrijediti 5 godina, osim za starije od 70 godina kojima će vrijediti punih 40 godina (?), ali će moći će birati hoće li osobnu iskaznicu s elektroničkim certifikatom ili bez njega, budući da certifikati traju tek 5 godina.
Stare osobne iskaznice (koje su u uporabi od 2013. godine) bit će postupno povlačene iz uporabe u prijelaznom razdoblju od 10 godina.  Nove osobne imat će oznaku Republike Hrvatske okruženu s 12 zvjezdica Europske unije bit će kompatibilne s mobilnim i drugim uređajima, moći će ih se čitati putem NFC čipova, a koristit će se umjesto umjesto zdravstvene iskaznice i putovnice, ali ne i vozačke dozvole.  

Iz kategorije: Vijesti