Datum objave: 14. Prosinac 2020

PROTIV NADZORNIH KAMERA / Danas u Šibeniku: Prosvjed protiv postavljanja 230 nadzornih kamera: "Plaćamo nadzor koji će se koristiti protiv građana i njihovih interesa."

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prosvjed  protiv plana Grada Šibenika da postavi 230 nadzornih kamera vrijednih 14 000 000 kuna, bit će održan danas tijekom dopodneva na Poljani. Prosvjed je najavljen priopćenjem u kojem se kaže:

Ovim prosvjedom želim skrenuti pažnju građanima na situaciju koja se događa u gradu Šibeniku vezano za plan gradske uprave da postavi 230 nadzornih kamera na svim važnijim mjestima u gradu Šibeniku. Svrha nadzornih kamera je kao što i samo ime kaže nadzor građana grada Šibenika te svih gostiju, turista i putnika namjernika. Količina video-nadzornih kamera koja se planira instalirati u gradu Šibeniku je tolika da praktično nije moguće se pojaviti u gradu, a da ne budemo snimljeni od strane video-nadzora. 
Današnji, moderni  video-nadzori su spojeni na velike kompjuterske sisteme gdje je uz pomoć naprednih programa moguće prepoznati koju osobu video-nadzor snima i ne samo to već se te snimke spremaju i analiziraju svi ti podatci  tako da osoba koja ima pristup sistemu može u bilo koje doba dobiti podatke o bilo kojoj osobi koju je video-nadzor snimio. Gdje se ta osoba kretala, šta je radila, s kim se družila, što je konzumirala u kafiću i to kroz cijelo vrijeme od kad je video-nadzor uključen jer se sve snima u velike baze podataka. Pitate se, da li je to moguće? Sjetimo se samo koliko videozapisa ima na Youtube-u?
Sada se postavlja pitanje: Na koji bi se način koristio taj video-nadzor? Koju dobrobit on ima za građane grada Šibenika? 
Kao odgovor na ta pitanja prisjetio bih se jednog događaja od prije tri mjeseca. To je trenutak kad je zbog velike kiše poplavila novoizgrađena podzemna garaža. Da li je gradska vlast posegnula za nadzornim snimkama i te snimke objavila u medijima? Da li je gradonačelnik izašao pred medije sa snimkama i rekao: Cijenjeni građani, kao što vidite na ovim nadzornim snimkamapodzemna garaža je poplavila.
Naravno da nije i svi smo svjedoci da ne samo da nije objavio snimke, već je na najgrublji način lagao i nijekao da se to dogodilo, te je grubo vrijeđao građane koji su objavili istinite snimke poplavljivanja podzemne garaže. Zamislimo sada situaciju da se oporbeni zastupnik ili vijećnik ili bilo tko iz oporbe recimo potukao u podzemnoj garaži. Da li bi se te snimke sačuvale i u datom trenutku iskoristile da se taj oporbenjak diskreditira ili ucijeni, javno ili tajno?
Svi znamo odgovor na ovo pitanje. Dakle, svi smo svjesni da će video-nadzor koristiti razni centri moći, te da će tim video-nadzorom povećavati kontrolu i  nad životima građana grada Šibenika. Isključivo po svojim mjerilima i svojim interesima. Interes građana tu nije važan.
Koji bi to centi moći mogli biti. Na primjer već navedena Policija, Sudstvo, Tajne službe, još Tajnije službe, Strane tajne službe, Politički vlastodršci i more nama nepoznatih koji mogu doći do snimki i ostalih podataka na za njih vrlo lak način.
Kad smo kod video-nadzora, sjetimo se da su se prije mjesec dana pojavili britanski „investitori“ i moćna banke, te da su isti pokazali interes da otmu od grada atraktivnu lokaciju: Prostor bivšeg TEF-a Batižele. Koliko bi Britancima i toj Banci bilo od koristi da imaju video-nadzor svojih prekomorskih kolonija, te da iz centale u Londonu sve prate iz prve ruke. Imaju sve informacije, a ne moraju imati plaćenike na terenu.
Sada dolazimo do najvećeg apsurda. Sav taj video-nadzor će platiti građani grada Šibenika iz svog džepa. Dobro ste čuli ili pročitali. Sve to skupa plaćamo mi osobno i to ukupno 14 000 000 kuna!!! Plaćamo video-nadzor koji će se koristiti protiv građana i naših građanskih interesa. Dana 14.12.2020.  u 9 sati održava se Gradsko Vijeće gdje će  13 vijećnika HDZ-a odlučiti u ime građana grada Šibenika da se uzima kredit od puno miliona kuna te da će se s tim novcima platiti video-nadzor. Video-nadzor će koristiti razni moćnici, a kredit će vraćati ne samo građani grada Šibenika već svi stanovnici okolnih sela i naselja. Kad tih 13 vijećnika digne ruku za kredit mi u Šibeniku dobivamo Informatički teror u gradu Šibeniku.
Za malu usporedbu. Od kad je Zagreb uveo video-nadzor nestali su izvještaji s zagrebačke špice, nema više javnog gradskog druženja. Građani Zagreba su na neki način istjerani iz svoga grada. To isto čeka i nas.
Ovim putem pozivam gradske vijećnike da odbace ovu suludu ideju te da ne uzimaju kredit u ime građana, a protiv građana.
Ovim putem pozivam građane grada Šibenika da se oštro usprotive postavljanju video-nadzornih kamera.

Iz kategorije: Vijesti