Datum objave: 12. Prosinac 2020

KORONAMETAR / Korona desetkovala vjenčanjima. Broj novih brakova smanjen je za četvrtinu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Epidemiološke mjere drastično su utjecale na održavanje svadbenih svečanosti. Od ožujka do svibnja 2020. godine, dakle za vrijeme prvog vala mjera za suzbijanje zaraze, bilo je sklopljeno gotovo 72 posto brakova manje nego u istom razdoblju 2019. godine. S popuštanjem mjera mladenci su uhvatili kakvu takvu priliku da s vjenčaju, ali ipak nisu uspjeli nadoknaditi izgubljeno. Pravi bum dogodio se krajem svibnja kada je ponovno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti. Tijekom tog mjeseca u Hrvatskoj je bilo sklopljeno 207 posto brakova nego u svibnju i lipnju 2019. godine!
Novi pad uslijedio je u lipnju, a onda se u srpnju, kolovozu i rujnu broj sklopljenih brakova polako povećavao se iz mjeseca u mjesec, te se malo po malo vratio na razinu iz prethodnih godina. Štoviše u rujnu je sklopljeno više brakova nego u istom mjesecu 2019. godine.
No uz sav entuzijazam mladenaca pa nerijetko i igranje ruskog ruleta s koronom, konačni zbir nije povoljan. U Hrvatskoj je od siječnja do listopada, prije novog udara epidemioloških mjera, sklopljena su 4203 braka manje nego godinu dana ranije. Statistika bilježi pad od minus 22,2 posto ili za gotovo jednu četvrtinu.

Izvor: Hrvatski državni zavod za statistiku

Iz kategorije: Vijesti