Datum objave: 10. Prosinac 2020

JOŠKO ŠUPE : Župan Pauk je na sebe spiskao 15 milijuna kuna, tražimo transparentni i otvoreni proračun

Stanko Ferić
Stanko Ferić
Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a Šibensko - kninske županije i Anita Jakšić, vijećnica te stranke u Županijskoj skupštini kritizirali su na današnjoj konferenciji za novinare stanje u Županiji kao i pojavu koja se već treći put ponavlja, a to je da se sjednice i Gradskog vijeća Grada Šibenika i Županijske skupštine sazivaju istog dana online.
 

Šupe je krenuo s izrekom da gdje ima volje ima i načina i zaključio da u Šibensko - kninskoj županiji nema volje, ali ni znanja pa nam se događa ovo što se događa.

 "Znanja nema radi zapošljavanja po ključu podobnosti, ali i obiteljskih i rođačkih veza o čemu je više puta bilo riječi na Županijskim skupštinama  na temu tko je zaposlio čiju ženu, kćer, sina ili pak ljubavnicu.Standardne teme Županijske skupštine su proračun i koncesije.Ne želimo govoriti kakav je proračun ili o opravdanosti koncesioniranja već o transparentnosti.Ono na čemu ćemo inzistirati je kompletna otvorenost i dostupnost podataka. Formalno je to dio našeg izbornog programa, ali ćemo se za to boriti sve dok se ne realizira", kazao je Šupe.

Upozorio je da se iz otvorenog proračuna  vidi samo da će ove godine Ured župana potrošiti 547.000 kn, a da SDP želi  da svaki stanovnik ove županije vidi kome je i koliko plaćeno ne samo s  te pozicije. Žele da se zna na što je potrošena svaka kuna iz proračuna i kome je plaćena. 
"Želimo tako otvoren proračun u kojem će svaki građanin vidjeti točno koliko je i kome i zašto plaćeno do zadnje lipe.Znate li da je župan na sebe potrošio gotovo 15 mil.kn, čovjek je na svoju promidžbu, reprezentaciju i doniranje onoga koga on odredi skrkao 15 vaših milijuna kuna. To je ekvivalent dječjeg vrtića koji bi se konačno trebao početi raditi u Crnici, ili pak ekvivalent 2 dječja vrtića nedavno otvorena na Miljevcima.Sjetite se ovih 15 milijuna svaki puta kada procuri škola, otpadne dio plafona, kada župan plaće da nema novaca za autobus jer se ukida autobusna linija, ili pak kada su mu ruke vezane kada treba par stotina tisuća kuna da se pokrene sanacija otrovne lagune", dodao je Šupe.
Traže i transparentnost kod dodjele koncesija na pomorskom dobru. Traže da se na interaktivnoj mapi Županije  vide sva koncesionirana područja, tko su koncesionari, da li su uredni u podmirenju svojih obaveza i kome se treba javiti u vezi usluge tj. djelatnosti za koju je područje koncesionirano.
Anita Jakšić, županijska vijećnica, pita se postoji li to dva HDZ-a u Šibensko - kninskoj  županiji kada se već po treći puta poklapaju termini održavanja Županijske skupštine i Gradskog vijeća. 
"Očito je da se želi razvodniti fokus javnosti i neke stvari podvući pod tapet.Druga priča je nesposobnost informatičara da sami organiziraju on line skupštinu već se zato mora angažirati vanjska tvrtka i naravno sve to platiti iz proračuna. Ističemo i da je u Trokutu bila organizirana edukacija za rad s Teams i Zoom platformama s ciljem organizacije ovakvog načina rada skupštine. Očito im neko nije rekao ili nije htio reći da postoji takva edukacija", kazala je Anita Jakšić.
Iz kategorije: Vijesti