Datum objave: 07. Prosinac 2020

DVORANA NA BALDEKINU POSTAJE PRIVREMENA COVID BOLNICA / U šibenskoj bolnici ostalo je samo nekoliko slobodnih kreveta za COVID bolesnike, traže se rješenja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Županijski stožer Civilne zaštite zajedno s medicinskim ustanovama radi na opremanju Sportske dvorane na Baldekinu za prihvat 30-tak lakše oboljelih od COVID-19 infekcije, potvrdio nam je Nikola Blažević, načelnik županijskog stožera Civilne zaštite, kako piše Šibenski.hr.

Nije te pripreme označio "žurnima", budući da uspostavljeni sustav zasad još uvijek odolijeva broju pacijenata koji traže hospitalizaciju, no jasno je da će sportska dvorana u kojoj se zasad nesmetano, u skladu s "novom normalnošću" odigravaju sportska natjecanja već odavno bez publike, vrlo skoro osvanuti preuređena u četvrto krilo OB Šibenik namijenjeno za njegu lakših slučajeve infekcije.

– Razmatrali smo pogodnije lokacije od te, međutim za sportsku dvoranu bila je presudna blizina OB Šibenik i mogućnost da liječnici i osoblje posvećeni liječenju COVID-19 pacijenata doslovce 'prijeđu ulicu' i posvete se tim pacijentima.

Predviđeno je 30 kreveta, no pripremni posao i nije toliko jednostavan kako to možda nekome izgleda. U opremu takvog improviziranog bolničkog odjela ne spadaju jedino kreveti, nego je sadržaj složeniji, te obuhvaća također mobilnu ljekarnu i drugo. Oprema najvećim dijelom dolazi iz rezervi nacionalnog Stožera CZ i drugih, te je nužno da bude usklađena s minimalnim tehničkim uvjetima – napominje Nikola Blažević.

"IMAMO 45 KREVETA"

Na upit sustiže li nas možda epidemija, predsjednik županijskog Stožera CZ kaže da ne bi rekao da je tako.
– Dojam je da idemo u korak sa širenjem infekcije. Možda malo kasnimo, ne samo kod nas, no ako se prisjetimo kako se stvar razvijala, tada je zaključak da smo odluke donosili u skladu s razvojem epidemioloških prilika – kazao je Blažević.

Podsjeća kako je OB Šibenik prvotno imala 30 raspoloživih kreveta, a danas ih u tri paviljona ima 45, s time da se srednje teški slučajevi prebacuju u kninsku bolnicu Hrvatski ponos, gdje je trenutačno na liječenju 19-20 pacijenata. Rezerva slobodnih kreveta u OB Šibenik varira između 10-11, nema panike, no problem je u tome, podsjeća Blažević, što teški slučajevi infekcije zahtijevaju dosta duže liječenje od uobičajenih 10 dana i u tome se ogleda 'podmuklost' virusa koji prijeti blokadom bolničkih kapaciteta – fizičkih i stručnih.

Bez obzira na to što koronavirus kod većine zahvaćenih prolazi s benignim posljedicama, te je od 540 aktivnih slučajeva ovih dana 56 na bolničkom liječenju, a ostali imaju blagi oblik infekcije i u samoizolaciji su, Blažević apelira na građane da ne bagateliziraju infekciju, budući da se ne zna kako na koga može djelovati. Naročito na najviše ranjive, a to su stariji stanovnici, naši roditelji, djedovi i bake.

POHVALA DOMOVINA U KNINU I OKLAJU

– Jedino su domovi za starije u Oklaju i Kninu uspjeli zauzdati prodor virusa – navodi Blažević uz napomenu da svi uključeni u suzbijanje virusa 'na prvoj crti' rade iscrpljeni, preko svojih mogućnosti.

– Kapa dolje svima, liječnicima naročito – zahvalan je Blažević. Dok znanost ne učini svoje i cijepljenjem nas izbavi od epidemije, dok ne postignemo kolektivni imunitet, još jednom poručujem svima da poštuju epidemiološke mjere. Dobrovoljno i solidarno, jer mi je teško prihvatiti da narod koji je u teškim situacijama bio u stanju staviti glave na okup, treba kazne da bi se disciplinirao za dobro sviju.

– Nije dobro tvrdokorno negirati postojanje virusa i opasnosti od korone, a među takvima su bili i poznati svjetski državnici. Nema smisla da poput njih, tek nakon što su oboljeli, i neki među nama skrušeno svjedoče da COVID-19 nije baš šala ni obična prehlada – zaključio je Nikola Blažević.

Odolijevamo epidemiji

Nikola Blažević je podsjetio da za razliku od Splitsko-dalmatinske županije, u šibensko-kninskom zdravstvenom sustavu rezultati testiranja na koronavirus budu poznati u istome danu, ili najviše za 24 sata. I to je znak da odolijevamo, izjavio je Blažević.

– Na splitskom području to je nažalost, tjedan dana. Tamo je puno više stanovništva na velikom prostoru, županija je drugačije strukturirana i problem je razumljiv. Brze testove uskoro ćemo primjenjivati i ovdje, no njihova je namjena jedino hitrija detekcija infekcije. Nakon pozitivnog rezultata opet je potrebno testiranje PCR načinom – objasnio je Blažević, prenosimo s portala Šibenski.hr.

FOTO: Šibenik.hr.

Iz kategorije: Vijesti