Sidebar Menu

Datum objave: 24. Studeni 2020

ČEKAJU NAS POOŠTRENE EPIDEMIOLOŠKE MJERE / Zatvaraju se kafići i restorani i ostaje samo dostava hrane, dućani će raditi normalno

Diana Ferić
Diana Ferić

Do sutra će Nacionalni stožer civilne zaštite pripremiti jedan novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada", najavio je Božinović dodavši da će to biti najstrože mjere ove jeseni. Index doznaje da slijedi zatvaranje kafića i restorana te dodatno ograničavanje broja putnika u javnom prijevozu na samo 25 posto kapaciteta.

Vijest je to koja je danas poprilično odjeknula s obzirom na to da su nove mjere tek stupile na snagu u nedjelju. No iako se učinci mjera uvedenih za vikend još ni ne mogu vidjeti, već u srijedu, kako je najavio Božinović, stižu nove stroge mjere, što je posve nova dinamika u radu Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je ranije dosta oprezno pristupao uvođenju novih mjera. 

Nove mjere ipak ne iznenađuju previše znamo li da danima u Hrvatskoj umire 50-ak ljudi, a da se pad tih brojki ne može očekivati dok kontinuirano, tjedan ili dva, ne budu padale brojke novozaraženih koji su se prošlih tjedana kretale oko 3000. Znatno strože mjere već dugo vremena zagovaraju iz liječničkih udruga, a sada i će se doista i krenuti u tom smjeru. 

Danas je o tome Stožer razgovarao sa županima s kojima se načelno razgovaralo o sljedećim koracima kada su u pitanju nove mjere. 

Ide se u zatvaranje kafića i restorana

Prema informacijama kojima raspolaže Index, nove mjere će uključivati djelomično zatvaranje. To ne bi bio lockdown kakav je bio u prvom valu, no po svemu sudeći nove će mjere obuhvaćati zatvaranje ugostiteljskih objekata. 

Kako stvari sada stoje, zatvorili bi se i kafići i restorani, što je najveća promjena i najstroži dio novih mjera. Kao veći problem ističu se kafići,  no već postoje neugodna iskustva s noćnim klubovima i barovima koji su se, kada su taj segment ugostiteljstva zahvatile restrikcije, registrirali kao restorani i nastavili nesmetano raditi. 

Dostava hrane bi bila omogućena, a zasad nije izgledno da bi se udovoljilo produženje radnog vremena restoranima za dostavu dulje od 22 sata jer postoji bojazan da bi se time poticala okupljanja u privatnim prostorima. 

Okupljanja u zatvorenom bi se zabranila, trgovine će raditi kao i dosad, ali će se uvesti strože kontrole

Okupljanja bi u brojkama koje su dodatno reducirana posljednjim mjerama koje su stupile na snagu u nedjelju trebala ostati, no samo na otvorenom, dok se u zatvorenom ne bi mogla održavati. 

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po četvornom metru. I šoping centri bi nastavili raditi kao do sada. 

U novom setu mjera, prema informacijama kojima raspolaže Index, išlo bi se i na smanjivanje putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude 25 posto ukupnog kapaciteta. 

Epidemiolozi zagovaraju i zatvaranje teretana, no zasad nije jasno hoće li se u novom setu mjera udovoljiti tom njihovom zahtjevu. 
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.