Datum objave: 21. Studeni 2020

ŽUPANIJSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO / Za ravnateljicu ponovno izabrana Diana Dulibić, njezin protukandidat Vedran Milković nije zadovoljan

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Županijski Zavod za javno zdravstvo u Šibeniku potvrdio je novi mandat na dužnosti ravnateljice Diani Dulibić, dosadašnjoj ravnateljici ustanove.

Ovog puta na natječaj su se prijavila dva kandidata, i kako saznajemo, unatoč tome što su oba ispunjavala sve uvjete iz natječaja, s njima nije obavljen intervju, pa se postavlja pitanje temeljem čega je Upravno vijeće Zavoda odlučilo tko je bolji kandidat i povjerilo mu mandat za iduće četiri godine, piše Šibenski.hr.

Uz dosadašnju ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo u Šibeniku Dianu Dulibić, na funkciju ravnatelja je pretendirao još jedan zaposlenik Zavoda, dipl. pravnik Vedran Milković koji je trenutno na doktoratu, a u Zavodu radi već duže od šest godina.

Milković smatra da, osim natječajnih uvjeta koje apsolutno ispunjava, ima i bolje reference od svoje protukandidatkinje s obzirom da će uskoro završiti doktorat, a funkcioniranje Zavoda poznaje, kako ističe, u najgorem slučaju jednako dobro, s obzirom da je u ustanovi, kao pravnik, duže od ravnateljice. Respektirajući pravo Upravnog vijeća da izabere kandidata kojeg smatra boljim, Milković posebno zamjera odsustvo interesa Upravnog vijeća za drugog kandidata s kojim odbija obaviti čak i razgovor i omogućiti mu da izloži svoj plan rada za iduće četiri godine na čelu Zavoda.

Natječaj za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije raspisan je 26. listopada 2020., a Upravno vijeće je odluku donijelo u utorak 17. studenoga.

- S obzirom na to da sam višegodišnji djelatnik Zavoda, a ispunjavam formalne uvjete natječaja, odlučio sam se kandidirati za ravnatelja, vjerujući da imam dobre šanse u fer i korektnom nadmetanju. U otvorenom roku dostavio sam svu traženu dokumentaciju vezanu za navedeni natječaj i očekivao sam poziv na intervju - kazao nam je Vedran Milković.

- Ostao sam - ističe - iznenađen, kao mlad čovjek neopterećen samom funkcijom, kada sam saznao da je Upravno vijeće donijelo odluku o izboru ravnatelja, a da mene nitko nije upoznao s postupkom izbora, a kamoli da sam pozvan na intervju, što bi bilo minimum pristojnosti i profesionalnosti. Pa i kad čistačicu zapošljavamo, kandidati se pozovu na razgovor... Želio bih znati na temelju čega je Upravno vijeće donijelo odluku i temeljem kojeg provedbenog akta je tako postupilo, odnosno koji kriteriji su bili odlučujući između mene i drugog kandidata, tim više što sam uvjeren da sam kompetentniji kandidat - rekao nam je Milković.

Napominje i da je nekoliko dana prije izbora ravnatelja imao neugodan razgovor s predsjednikom Upravnog vijeća Ivicom Ajdukovićem, kad mu je u razgovoru skrenuo pažnju na njegovo neprimjereno ponašanje "jer je iznosio neistine i neutemeljene optužbe glede moga rada iako nije kompetentan za davanje takvih ocjena".

 Poslije svega nameće se logičan zaključak - smatra Milković - da je Ajduković to smišljeno radio baš uoči izbora za ravnatelja Zavoda jer je on predsjednik Upravnog vijeća Zavoda i potpisuje odluku o izboru. Poslije ovakvog neugodnog iskustva, kao mlad čovjek razmišljam kako dalje, a ne bih želio da, poput mojih roditelja, moram napustiti svoj grad, svoju državu, i otići na rad izvan područja Republike Hrvatske - na kraju će Milković.

Predsjednik Upravnog vijeća Ivica Ajduković o izboru ravnateljice Zavoda, a bez intervjua s kandidatima, bez puno razmišljanja kaže:

- Gledajte, razgovor s kandidatima nije obavezan, odnosno, bio bi potreban da je nešto u dokumentaciji kandidata bilo sporno, da je bilo nekih novosti, posebno u planu rada kandidata. A kako ničeg od toga nije bilo, a dosadašnja kandidatkinja je u protekle četiri godine mandata pokazala dobre rezultate i bili smo zadovoljni s njezinim radom, odlučili smo joj dati povjerenje za još jedan mandat. Ali, želim naglasiti - reći će Ajduković - da su oboje kandidata kvalitetni, oboje su zaposlenici Zavoda i dobro poznaju njegov rad, i da smo bilo koga od njih dvoje izabrali, ne bismo pogriješili.

Što je onda prevagnulo, pitali smo Ajdukovića.

- Zavod se nalazi u izazovnim vremenima, a u takvim vremenima dosadašnja ravnateljica se vrlo dobro snalazila i ostvarila dobre rezultate, pogotovo s obzirom da nije medicinske struke, i smatrali smo da zaslužuje još jedan mandat.

A što se tiče drugog kandidata - dodaje predsjednik UV-a Zavoda - to je mlad čovjek, uskoro će završiti doktorat i očekuje se da će u idućem izbornom ciklusu imati velike šanse da bude izabran za ravnatelja.

Ajduković odlučno odbija bilo kakve insinuacije o političkom pritisku na Upravno vijeće.

- Nitko nije radio nikakav pritisak na nas, ni županija ni HDZ, i prije izbora sam rekao kandidatu Milkoviću da sigurno neću, bude li rezultat tijesan, presuditi protiv njega. Ponavljam, to je zaista dobar kandidat i siguran sam da njegovo vrijeme tek dolazi - zaključuje Ajduković.

 

Zanimljivo je da je izbor Diane Dulibić i u prvom mandatu ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo izazvao dosta polemike u Županijskoj skupštini, ali ne zbog neispunjavanja uvjeta, ili nedostatnih referenci, nego zbog intrigantnog ugovora o radu koji je s njom sklopljen.

Naime, u čl. 2. Ugovora o radu ravnateljice, uz ostalo, stoji: "Ako ovaj ugovor prestane prije isteka razdoblja iz članka 1. ovog ugovora (u kojem stoji da se bira na 4 godine, op.a.), ili ravnateljica ne bude ponovo izabrana za ravnateljicu, Zavod se obvezuje ponuditi joj na sklapanje ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radnom mjestu koje odgovara njezinoj stručnoj spremi, radnom iskustvu, odnosno znanju i sposobnosti."

Time je ravnateljica bila osigurana za slučaj promjene vlasti i eventualne smjene, odnosno neizbora na tu funkciju, što su neki vijećnici smatrali nezakonitim odredbom.

Iz kategorije: Vijesti