Datum objave: 18. Studeni 2020

29. GODIŠNJICA STRADAVANJA VUKOVARA / Tužna Kolona sjećanja ove godine malobrojnija zbog epidemiološke situacije, predsjednik Milanović nije bio u njoj

Diana Ferić
Diana Ferić

U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru se obilježava 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991. Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, piše Telegram.hr.

Jutros oko 9 sati, Andrej Plenković posjetio je obnovljeni vukovarski Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivijih simbola otpora Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih parvojnih postrojbi 1991. “Danas je dan kada se svi prisjećamo hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede, svih žrtava u Domovinskom ratu, osobito žrtava Vukovara i Škabrnje koji su dali najviše”, kazao je.

Trenutno je u tijeku Kolona sjećanja, hod po gradu s puno manje ljudi nego inače zbog pandemijskih uvjeta. Procjene kažu da je okupljeno nekoliko tisuća ljudi.

“Došli smo iskazati poštovanje gradu i osuditi zločin. Ovdje se vidjelo koliko je bio brutalan projekt Velike Srbije i Miloševićevog režima, to će trajno ostati upisano u sjećanju hrvatskog naroda”, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Vukovar 29 godina poslije je grad koji se razvija, kao i cijela Slavonija. Sva naša područja koja su bila ili okupirana zaslužuju posebnu pozornost i brigu institucija pa i vlade. Vidjeli ste da smo nastojali sistematski pobrojati što smo sve napravili za Vukovar. Tu je bila prva sjednica vlade van Zagreba”, izjavio je Plenković.

KOLONA SJEĆANJA S MANJE LJUDI

Među onima koji će i ove godine Kolonom sjećanja, od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, odati počast žrtvi Vukovara bit će i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića, ministra obrane Marija Banožića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.

Prije Kolone sjećanja, ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Županijskoj ulici, održat će se kratki komemorativni program, u 10 sati. Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, državna izaslanstva položit će vijenac i zapaliti svijeću, a molitvu za poginule, ubijene i nestale izreći će đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić.

OBILAZAK OBNOVLJENOG VODOTORNJA

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić. Nakon mise, premijer Plenković položit će vijenac i zapaliti svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a prije njega, u 11 sati, počast žrtvama Ovčare, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u Koloni sjećanja.

Premijer Plenković u Vukovar je stigao još u utorak popodne te je sudjelovao u tradicionalnom večernjem spomenu ispred vukovarske bolnice.

FOTO: www.radiovukovar.hr

Iz kategorije: Vijesti