Datum objave: 17. Studeni 2020

KORAK BLIŽE NAJVEĆOJ INVESTICIJI U PRIVATNOM SEKTORU U HRVATSKOJ / Impol - TLM postavlja novu lijevaoničko - talioničku liniju, a od prvog trenutka vode računa o utjecaju na okoliš

Diana Ferić
Diana Ferić
Javno je danas predstavljena Studija o utjecaju na okoliš nove gospodarske investicije u Šibeniku  „Rekonstrukcije postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova" što je ovog trenutka najveća investicija u privatnom sektoru u Hrvatskoj. 
 
Zbog važnosti ove investicije za daljnji razvoj "Impol-TLM-a" te grupacije, ali i hrvatskog i šibenskoga gospodarstva, projekt je u 2019. godini uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske što slovenskom investitoru donosi određene prednosti.
 
Projekt izgradnje nove ljevaonice u Šibeniku povest će se u četiri faze. Prva faza obuhvaća talioničko-ljevačku liniju, skladište ulazne sirovine, dio hale ljevaonice, rezervoar sistema hlađenja s vodenim tornjevima, aneks s uredima, garderobama i radionicama, pročišćivačke uređaje za otpadne dimne plinove i otpadnu tehnološku vodu, parkirališta i novi ulaz s vagom.
U svakoj daljnjoj fazi postavit ćemo novu talioničko-ljevačku liniju. Na infrastrukturnoj razini nadogradit ćemo ljevaonicu i skladište sirovina. Tako ćemo modularno dograđivati pročišćivačke uređaje za otpadne dimne plinove i otpadnu tehnološku vodu. Cjelokupna investicija procijenjena je na 80 milijuna eura, a ulaganje u prvu fazu procijenjeno je na oko 24 milijuna eura. Očekujemo da će prva faza biti završena u 2021. godini. Međutim, sve to uglavnom ovisi o administrativnim postupcima. Dinamika idućih faza ovisit će o poslovanju i potrebama grupe "Impol", izjavio je jednom prilikom  Jure Čretnik, direktor grupe "Impol-LLT"
 
U tom  projektu planirano je i pokretanje serijske proizvodnje prvih aluminijskih proizvoda za njemački BMW, a riječ je se o proizvodima čija je funkcija zaštita kočnica te otvaranje novih radnih mjesta, što je u šibenskoj javnosti izazvalo posebno zanimanje.
 
 
Tvrtka Impol – TLM d.o.o. je pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, pokrenula postupak ishođenja Studije o utjecaju na okoliš, koja se odnosi na rekonstrukciju postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova koja bi se trebala sastojati od četiri nove linije za taljenje i lijevanje s pratećim objektima unutar postojećeg pogona.
 
Procjena utjecaja na okoliš je postupak ocjenjivanja prihvatljivosti namjeravanog zahvata s obzirom na okoliš i određivanje potrebnih mjera zaštite okoliša, kako bi se utjecaji sveli na najmanju moguću mjeru i postigla najveća moguća očuvanost kakvoće okoliša. Stoga se, postupak procjene provodi  već u ranoj fazi planiranja zahvata i to prije izdavanja lokacijske dozvole ili drugog odobrenja za zahvat za koji izdavanje lokacijske dozvole nije obvezno.
 
U sklopu navedenog postupka Studije o utjecaju na okoliš, temeljem Odluke Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije povjereno je provođenje javne rasprave, a koja se provodi od 09. studenog do 8. prosinca 2020. godine.
 
Javno izlaganje vodila je dr. sc. Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije. Izlaganju su prisustvovali predstavnici nositelja zahvata iz tvrtke Impol – TLM d.o.o., te predstavnik izrađivača Studije iz tvrtke „Mundo melius“ d.o.o.
 
Mišljenja, prijedlozi i primjedbe o Studiji mogu se dati do zaključenja javne rasprave na mjestu javne rasprave ili se mogu pismeno dostaviti Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije, Trg Pavla Šubića I. br. 2, Šibenik ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .
 
Sve primjedbe s javne rasprave dostavit će se povjerenstvu za procjenu utjecaja zahvata na okoliš Studije o utjecaju na okoliš „Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova, Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija“.
 
Primjedbe i prijedlozi koji ne budu dostavljeni u roku i nisu čitko napisani, neće se uzeti u obzir u pripremi Izvješća o javnoj raspravi.
 
 U sklopu javne rasprave omogućen je javni uvid u Studiju u prostorijama Šibensko-kninske županije, Trg Pavla Šubića I br. 2, Šibenik, svakog radnog dana u uredovno radno vrijeme uz pridržavanje svih propisanih mjera vezanih za prevenciju širenja virusa SAR -Cov-2. 
 
Uvid se može izvršiti i na internetskim stranicama Šibensko-kninske županije (www.sibensko-kninska-zupanija.hr), Grada Šibenika (www.sibenik.hr) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (www.mzoe.gov.hr ) do kraja javne rasprave. priopćili su iz Ureda šibensko - kninskog župana. 
Iz kategorije: Vijesti