Datum objave: 13. Studeni 2020

GRAD ŠIBENIK ODGOVORIO ARHITEKTU ILEKOVIĆU : Da ste bili upola aktivni na projektu kao što ste sada sad na sudu i u medijima danas bismo već imali obnovljenu tvrđavu sv. Ivana

Diana Ferić
Diana Ferić

Osvrt na medijske natpise od četvrtka, 12. studenog 2020. vezane za privremenu zabranu radova na uređenju tvrđave svetog Ivana stigao je danas popodne iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika. Prenosimo ga u cijelosti:

U članku koji je jučer objavljen u medijima, a vezanu uz projekt Revitalizacije područja tvrđave sv. Ivan, iznesen je velik broj neistinitih informacija. Važno je naglasiti da ne postoji nikakva presuda o kršenju autorskih prava. Taj spor je u tijeku. Presude na koje se autor teksta poziva propisuju samo privremenu mjeru do okončanja spora. Radovi na tvrđavi se odvijaju prema dijelu dokumentacije na koju se privremena mjera ne odnosi.

Nadalje, ročište na Općinskom sudu u Kninu koje se spominje u članku je odgođeno i prebačeno na drugi termin te su navedene izjave potpuno neistinite.

Izjava arhitekta Borisa Ilekovića (arhitektonski ured Vulin i Ileković d.o.o. iz Zagreba) da su oni prvi arhitekti u Hrvatskoj koji su dobili presudu jer su im ugrožena autorska prava također nije istinita. Ponavljamo, nikakva presuda o povredi autorskih prava nije donesena. Donesena je isključivo privremena mjera dok traje spor. Nije istinita ni Ilekovićeva optužba da je Rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole nestalo iz evidencije. U članku se ponavlja tvrdnja da je Grad Šibenik sam sebi izdao izmijenjenu dozvolu 29. listopada 2020., što nije istina.

Neistine iznesene u posljednjem članku samo su nastavak niza koji je započeo Ilekovićevim istupom krajem listopada, u kojem je također iznio niz neutemeljenih optužbi koje su već demantirane.

Prvo je optužio Grad da betonira tvrđavu suprotno nacrtima, iako je znao da je konstrukcija prikazana na fotografiji u cijelosti njegovo autorsko djelo. Dapače, Grad Šibenik je u više navrata od Ilekovića tražio izmjene projekta s ciljem smanjenja opsega građevinskih radova. Isto tako, trudio se pokazati javnosti da je s projekta izguran na način da mu se za pojedine poslove nudio sitan novac, što smo demantirano činjenicom da mu je kroz različite ugovore isplaćeno nešto manje od milijun kuna.

Hvalio se da je Grad Šibenik dobio novac iz EU isključivo zahvaljujući njegovom projektu, čime je uvrijedio stotine volontera i zaposlenika Grada Šibenika koji su radili na pripremi projekta.

Najveća neistina koju je arhitekt Boris Ileković pokušao plasirati u javnost je izjava da Grad Šibenik nikad nije imao primjedbi na njegove usluge. A to je ujedno i srž problema.

Dokumentacija koju je Ileković dostavljao je bila nepotpuna i manjkava. Između ostalog, ispalo je da bi trebalo srušiti dio starog zida i dvije kontrafore tvrđave zbog ugradnje lifta, na što ni investitor ni konzervatori, štiteći kulturno dobro, nisu mogli pristati. Nadalje, projekt je predviđao i gradnju na arheološkim nalazištima koja su pronađena tijekom realizacije. Ministarstvo kulture je u dva navrata, 2019. i 2020. zahtijevalo da se projekt prilagodi mjerama zaštite kulturnog dobra, a nalazi konzerviraju i adekvatno prezentiraju. Projektant se obvezao da će projekt izraditi savjesno i provedivo u skladu s pravilima struke i drugim zakonima i propisima, ali se toga nije držao. Na sve naše zahtjeve za izmjenama arhitekt se oglušio smatrajući ih neosnovanima i nepotrebnima i tako Grad doveo u nemoguću situaciju. Grad Šibenik poštuje autorska prava, ali moramo poštivati i Zakon o zaštiti kulturnih dobara, te propisane mjere Ministarstva kulture. Ne možemo dozvoliti devastaciju kulturne baštine.

Osim Zakona o zaštiti kulturnih dobara, pojedini dijelovi projekta su se kosili sa zakonima fizike.

Zbog manjkavosti dokumentacije, neki dijelovi temelja su „visjeli u zraku“ i do 3 metra, a podzemni objekti „stršali“ iznad zemlje. Dokumentacija je obilovala nizom tehničkih manjkavosti koje je trebalo ispraviti, a dio je čak izrađen na ilegalnom softveru zbog čega je Grad imao problema i dodatnih troškova.

Arhitektu je upućen zahtjev za ispravljanjem tridesetak stavki koje nije dostavio.

Da je bio upola aktivan na projektu kao što je sad na sudu i u medijima, i da je napravio tražene izmjene, vjerojatno bismo danas već bili jako blizu otvorenja obnovljene Tvrđave sv. Ivana.

Grad Šibenik poduzet će sve pravne radnje da zaštiti projekt „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana“, uspješno ga privede kraju, valorizira kulturnu baštinu te iskoristi sredstva EU fondova.  

Iz kategorije: Vijesti