Datum objave: 13. Studeni 2020

Dr. Saško Jovev, makedonski kardiokirurg šibenskih korijena, kojem je posvećeno prvo šibensko-makedonsko pivo HERZ, dobio Nagradu za životno djelo grada Velesa

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nagradu za životno djelo za 2020. godinu za postignute rezultate u razvoju i afirmaciji makedonskog grada Velesa, dobio je kardiokirurg prof. dr. Saško Jovev, po majci Šibenčanin, koji je vodio tim koji je izvršio prvu transplantaciju srca u Republici Sjevernoj Makedoniji. Nagrada za životno djelo uslijedila je nakon prvog, emotivno snažnog i neobičnog priznanja koje je dr. Jovev dobio u Šibeniku, rodnom gradu njegove majke. Tu su naime Vedran i Luka Škugor, vlasnici Pivovare 022 iz Šibenika i  Dimitar Jovanovski iz Skopja, jedan od vlasnika Pivovare Hotch Potch sa sjedištem u Zagrebu, kreirali prvo šibensko-makedonsko pivo "HERZ", i posvetili ga upravo prof. dr. Sašku Jovevu, za njegov pothvat prve uspješne transplantaciju srca u Makedoniji. Nagradu za životno djelo grad Veles dodijelio je Jovevu kao svom građaninu. Iako je rođen u Skoplju, on je u Velesu proveo svoje rano djetinjstvo, a tu je krenuo i u osnovnu školu. Uz prof. dr. Saška Joveva visoka priznanja grada Velesa dodbili su Infektivni odjel bolnice Veles, Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja, Epidemiološkom odjelu Centra za javno zdravstvo Veles, Udruga obiteljskih liječnika Veles i liječnici koji su izvršili prvu transplantaciju srca, Tanja Angjuesheva, Dimce Slava, Aleksandar Kolev, Katerina Ristovska-Janev i Aleksandra Ristovska-Tinev. Posebno priznanje dobila je obitelj Pinev koja je nakon tragične smrti Borčea Pineva donirala organe za transplantaciju.

 

Pro.dr. sc. Saško Jovev je i u konkurenciji za muškarca godine u Sjevernoj Makedoniji, na izboru koji je organizirao magazin Gentleman.

Foto: sdk.mK

Iz kategorije: Vijesti