Datum objave: 10. Studeni 2020

OPORBENJACI U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI / Vladajući iz straha od javnosti koriste priliku i nedemokratski, neopravdano sazivaju online sjednicu

Diana Ferić
Diana Ferić

Održavanju 19. sjednice Županijske skupštine on line, na  GOOGLE obrascu oštro su se danas usprotivili oporbeni vijećnici u toj skupštini s NL Stipe Petrine,  MOST -a i LOZA -e i SDP -a jer smatraju da za to ne postoje razlozi prema epidemiološkim mjerama te da im se na taj način ukidaju viječnićka prava poput davanja amandmana i prijedloga, a ukida se i Aktualni sat što ih upućuje na to da vladajući bježe od javnosti.

U pismu koje su poslali medijima stoji:

Oštro se protivimo načinu  poziv upućen vijećnicima.

Naime, poštujući odredbe  i upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, nedvojbeno je da se sjednica mora održati pod strogim mjerama.  A najnovija Odluka, izdana 26. listopada 2020., nalaže zabranu okupljanja iznad 50 sudionika. Županijska skupština broji 42 vijećnika. Prema tome može se održati.

Smatramo da tehnički uvjeti postoje i smatramo da su potrebne određene organizacijske sposobnosti vladajućih pa da ovu sjednicu održimo javno i transparentno, jer ovo je 2020. godina, u kojoj je tehnologija razvijenija od dopisivanja na GOOGLE obrascu .

Ovako dolazi u pitanje vjerodostojnost svi odluka koje trebaju biti donesene.

Nije li znakovito i to da se već dvije sjednice Županijske skupštine održavaju istim danom kad i sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika. Skrivaju li se naš Župan i predsjednik Županijske skupštine od javnosti pa im je važno da Odluke prođu bez puno „talasanja“.
Možemo razumjeti da radi straha od javnosti vladajući, točnije HDZ, pod krinkom epidemioloških mjera ukidaju aktualni sat. Što ćete nam ukinuti sutra? Održavanjem sjednice na ovakav način uskraćena nam je mogućnost podnošenja prijedloga Odluka, podnošenje amandmana na predložene točke dnevnog reda, postavljanje dopunskih pitanja županu na aktualnom satu te rasprava i postavljanje pitanja županu i pročelnicima prije glasovanja o pojedinim točkama dnevnog reda. Pored toga onemogućena je i potpuna javnost rada ove skupštine.

Znači li to da će „sutra“ ukinuti i sve nas koji smo po broju vijećnika isti vama?

Dakle, gospodo iz HDZ-a, to što svoje koalicijske partnere kupujete novcem svih nas (javnim novcem)  ne daje vam pravo da nas maltretirate, omalovažavate i na ovakav način negirate.

Nadalje, ni  Poslovnikom uopće nije predviđeno ovakvo održavanje sjednice, pa je pravno upitna regularnost čitave sjednice.

Donošenje odluka bez prethodne rasprave smatramo izrazom krajnjeg nemara i neodgovornosti prema javnim interesima županije i svih građana. Ovakav nedemokratski način održavanja sjednice i donošenja odluka, te uskraćivanje najvažnijih oporbenih vijećničkih prava, apsolutno su neprihvatljivi. U takvim uvjetima ozbiljno oporbeno djelovanje je nemoguće. To će biti glavni razlozi našeg nesudjelovanja na sjednici ukoliko se do dana održavanja nešto ne promijeni, jer ovakav način održavanja sjednica putem Google obrasca idealan je za vijećnike i vijećnice koji na sjednice dolaze samo zato da bi glasali i činili kvorum.

Stipe Petrina, NL Stipe Petrina

Ivica Ledenko, MOST i LOZA

Anita Jakšić, SDP-HSU

Iz kategorije: Vijesti