Datum objave: 10. Studeni 2020

KORONA & MI / Korona nam je smanjila BDP, povećala smrtnost, desetkovala brak, pojeftinila gorivo, poskupjela hranu, oduzela putovanja, osakatila turizam..., ali još se držimo.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

     Osim na zdravlje i živote virus COVID-19, intimno zvan Korona, ugrozio je gotovo sva područja života i rada. O učincima zaraze o kojoj još uvijek čovječanstvo ne zna dovoljno da bi joj se uspješno suprotstavilo neumoljivo govori - statistika. Prema aktualnim podacima zbog Korone je BDP Republike Hrvatske u drugom tromjesečju 2020. godine realno manji za 15,1 posto. To je najveći realni pad tromjesečnog BDP-a od 1995. godine, otkada se provodi tromjesečna procjena BDP-a. Realni pad ostvaren je u svim komponentama BDP-a s rashodne strane, osim u potrošnji opće države, koja ostvaruje blagi porast.

     Korona je (ne)izravno utjecala i na cijene. Poskupili su nam hrana, duhan, bezalkoholna i alkoholna pića, pokućstvo,zdravlje, komunikacije, kultura, rekreacija, restorani, razne usluge. Pojeftinili su stanovanje, voda, struja, plin, prijevoz i obrazovanje.
Ukupan broj umrlih od siječnja do rujna 2020. pao je za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Međutim, promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 2,4 postood ožujka do rujna 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a samo u rujnu 2020. broj umrlih porastao je za 12,5 posto u odnosu na rujan 2019. godine.  

     Najpogubniji utjecaj Korona je imala na - brak, odnosno sklapanje novih brakova. Broj sklopljenih brakova u ožujku 2020. bio je za gotovo 36 posto manji manji u odnosu na ožujak 2020. godine, a ako se usporedi razdoblje od ožujka do svibnja, sklopljeno je 71,4 posto manje brakova nego u istom razdoblju 2019.

     Prijevoz putnika Korona je doslovno bacila na koljena. Prijevoznici su ostvarili tek 25 posto prometa od onog kojeg su imali 2019. godine. Željeznica, autobusi i brodovi još su i dobro prošli u odnosu na zrakoplove koji su ostvarili tek oko 12 posto prometa u unutarnjem i samo 9 posto u međunarodnom prometu.

     Od početka pojave pandemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, sedmi mjesec zaredom, realni promet od trgovine na malo pao je na godišnjoj razini, i to za 7,3 posto u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine.

     Korona je imala golemi utjecaj i na turizam koji se, gledajući ostale pokazatelje, ipak nekako provukao s 52,4 posto dolazaka i 60,1 posto u noćenja u odnosu na 2019. godinu.
Pao je i promet od uslužnih djelatnosti i to za 11,5 posto.

Dobra je vijest da usprkos svemu nije došlo do znatnijeg porasta broja nezaposlenih. Tomu su pridonijele potpore za očuvanje radnih mjesta i popuštanje epidemioloških mjera od polovice svibnja nadalje.  

Izvor: Hrvatski državni zavod za statistiku

Iz kategorije: Vijesti