Datum objave: 10. Studeni 2020

POPIS STANOVNIŠTVA / Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Započele su pripreme za  Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine koji će u Šibensko - kninskoj provoditi Županijsko popisno povjerenstvo.  Popis će biti proveden od od 1. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. godine i to na dva načina i dvije faze:

  1.  faza - od 1. travnja 2021. do 10. travnja 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani.
    Treba naglasiti da se internetom popisuju svi članovi kućanstva (ne samo osoba koja se prijavi preko sustava e-Građani), dakle sve osobe koje zajedno žive u kućanstvu  popisuju se kao cjelina, ali je dovoljno da je samo jedan član kućanstva registriran u sustavu e-Građani.
    DržavnI zavod za statistiku Lidija pojašnjava da će kućanstva koja se iz bilo kojeg razloga nisu popisala internetom, popisati popisivač u drugoj fazi Popisa te da će Državni zavod za statistiku uložiti dodatne napore da kroz promidžbenu kampanju osvijesti važnost sudjelovanja i zakonsku obvezu svih građana da se popišu i da se čim više građana samopopiše kroz sustav e-Građani.
    Ako je neki član kućanstva privremeno odsutan iz svog kućanstva (u zemlji ili inozemstvu) popisat će ga član kućanstva koji je prisutan, bilo putem interneta, bilo uz pomoć popisivača, kao što je to bila praksa i u dosadašnjim popisima.
  2.  faza - od 16. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Za popisivanje preko sustava e-Građani dovoljno je da jedan član kućanstva koristi vjerodajnicu za sustav e-Građani te isključivo jedan član kućanstva popisuje stan, kućanstvo i sve članove kućanstva. Građani se pozivaju da, zbog epidemioloških i ostalih razloga,  svi koji to mogu, koriste blagodati sustava e-Građani te se samostalno popišu. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani upotrebljava se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), minimalna razina sigurnosti 2.

Osobe zainteresirane za obavljanje posla popisivača moći će se prijaviti putem e-prijave na internetskim stranicama Zavoda. Glavni kriteriji za popisivače su punoljetnost, završena najmanje srednja škola te informatička pismenost. Prijavljene osobe trebat će ispuniti test koji sadrži pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, pitanja o informatičkoj pismenosti te demografska pitanja, a na temelju postignutih bodova izradit će se rang lista popisivača. 

Predsjednik županijskog Popisnog povjerenstva Šibensko-kninske županije je župan Goran Pauk, a Povjerenstvo čine: voditeljica područne jedinice Državnog zavoda za statistiku Vinka Pancirov, pročelnik područnog ureda za katastar Josip Mikulandra, koordinatorica Povjerenstva Marija Gojević, pročelnica Ureda župana Senka Bilać, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Olimpija Pažanin te pročelnik stručne službe Tajništva Šibensko-kninske županije Ante Alfirev.

Iz kategorije: Vijesti