Datum objave: 26. Listopad 2020

JE LI TO NORMALNO? / Najstarija i najiskusnija zaposlenica Županijske komore Šibenik Jagoda Vlahov dobila otkaz i to dok je na bolovanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Slučaj bez presedana dogodio se u Županijskoj komori Šibenik. Jagoda Vlahov, viša stručna suradnica, zaposlenica s najviše staža koja je sudjelovala u formiranju te komore, koja ima sve kompetencije za poslove koje obavlja i iza sebe niz uspješnih projekata proglašena je tehnološkim viškom, a otkaz Ugovora o radu joj je poslan posredstvom javnog bilježnika i to dok je na bolovanju i oporavlja se od složenog medicinskog zahvata. Tako je odlučio v.d. predsjednika Županijske komore Šibenik Josip Laća, koji i dalje obnaša tu dužnost iako je istekao zakonski rok od šest mjeseci  i koji je, kako je obznanio ostalim zaposlenicima preuzeo poslove Jagode Vlahov budući da je on pravi tehnološki višak jer je Ured za područja od posebne  skrbi koji je  djelovao izravno pod "kapom" središnjice Hrvatske gospodarske komore u kolovoz ove godine ugašen, stupanjem na snagu novog  "Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i načinu rada Stručne službe Hrvatske gospodarske komore .

Teško je povjerovati da Laća to sve radi samostalno bez znanja  Luke Burilovića, predsjednika HGK. Niti on niti Burilović nisu odgovorili na naš novinarski upit o tomu koji su razlozi da se na ulicu šalje najstarija i najiskusnija zaposlenica i nije li na sceni sukob interesa jer Laća preuzima njezine poslove što naravno ne bi mogao da je nije otpustio.

Jagoda Vlahov ne miri se s tim pa je angažirala odvjetnika  koji je odmah podnio zahtjev za zaštitu prava radnika, a  Josipa Laću je prijavila Inspekciji rada,  DORH - u i USKOK -u zbog sumnje u zlouporabu položaja i sukob interesa.

"Ne mogu vjerovati da mi se to događa i da nitko ne reagira. Ne postoji niti jedna razlog da me se otpusti. Vrlo predano i stručno obavljam svoj posao kao što sam to radila svih 27 godina. Osim toga u našoj županijskoj komori nema tehnološkog viška. Ima nas točno  šestero zaposlenih i to je optimalno.  Josip Laća je svojim postupanjem povrijedio moja prava iz radnog odnosa.  Tehnološki višak je Laća i to ne u našoj gospodarskoj komori u kojoj nije nikada bio zaposlen. On je zaposlenik središnjice. Zar nije nevjerojatno to da upravo on koji je tehnološki višak odlučuje tko će dobiti otkaz i izabrao je mene čije poslove je prisvojio. Nisam do sada dobila ni obrazloženje zašto me se otpušta i jasno je da su  igru osobni razlozi, a ne poslovni kriteriji ", kaže Jagoda Vlahov.

Prema njezinim riječima Laća se već odavno okomio na nju. Tvrdi kako je u srpnju, u vrijeme kada je lockdown bio iza nas i koronavirus nije predstavlja izravnu opasnost samo nju uputio da radi od kuće i zabranio joj dolazak u tvrtku iako bi bilo normalno da se svi djelatnici rotiraju u radu od kuće.  Nekoliko dana nakon toga ju je nazvao preko telefona i priopćio joj da se sastavljaju liste djelatnika za otkaze zbog reorganizacije HGK. Pitao ju je  želi li otići sama uz otpremninu od oko  3000 kuna  po godini staža što je ona odbila. Štoviše, smatra da je time  ugrozio njezina prava iz radnog odnosa dovodeći ju u nepovoljniji položaj prema svim ostalim kolegama kojima je ta obavijest priopćena na kolegiju na radnom mjestu.

Krajem srpnja joj je u razgovoru usmeno priopćio da će dobiti otkaz, ali nakon toga to više nije  spominjao. U međuvremenu je Jagoda Vlahov otišla na godišnji odmor, a on je na jednom od kolegija zaposlenicima priopćio kako preuzima sve Jagodine poslove.

"Vrlo brzo je prešao s riječi na djelo. On je u Županijskoj komori primio  ministricu savjetnicu za ekonomske poslove Republike Indonezije sa suradnikom za ekonomske poslove Antonom Kristiantom. Organizacija tog sastanka te sudjelovanje nanjemu  kao i izvršenje dogovorenog tom prilikom isključivo su radni zadatci Odsjeka za međunarodne poslove, dakle moji poslovi, koje ja već punih 27 godina obavljam u ŽK Šibenik bez bilo kakvog propusta ili greške i za što imam odgovarajuću kvalifikaciju i dugogodišnje iskustvo", objašnjava Jagoda Vlahov.

Inače, sve vrijeme dok je bila na radu od kuće nije dobivala nikakve službene e mailove niti je u išta bila uključena. Kada se vratila s godišnjeg odmora ponovno samo nju šalje na rad od kuće zbog opasnosti od bolesti COVID - 19. Budući da je u to vrijeme morala na medicinski zahvat u Split vezan za njezine dugogodišnje zdravstvene  otvorila je bolovanje da bi po povratku u Šibenik poštom dobila obavijest iz javnobilježničkog ureda o otkazu.

" Poznato je da radnik ne može dobiti otkaz dok ej na bolovanju, a Josip Laća se ni toga ne drži. Važno je kazati da je u isto vrijeme kada je meni napisao  otkaz kao  tehnološkom višku u Županijsku komoru doveo svoju tajnicu iz Knina sa srednjom stručnom spremom za kojom u našoj komori nema potrebe.  Promijenio je i bravu na vratima Županijske  komore i tako mi onemogućio  pristup. To je čin divljaštva i barbarstva. O svemu sam obavijestila i premijera Andreja Plenkovića jer sam sigurna da Laća  to ne radi samostalno, bez znanja predsjednika HGK Burilovića. Kada je došao kao predsjednik volonter u našu komoru u početku je bio fin i kooperativan no njegovo se ponašanje prema meni promijenilo kada je ukinut ured u Kninu i kada je on zapravo ostao bez radnog mjesta", objašnjava Jagoda Vlahov.

Niti Luka Burilović , predsjednik HGK niti Josip Laća do danas nisu odgovorili na naš novinarski upit, a opetovano smo ih na njega podsjetili. 

Iz kategorije: Vijesti