Datum objave: 20. Listopad 2020

BRAK & ISTOSPOLNO PARTNERSTVO / Hrvati više ne vjeruju u crkveni brak? Vjenčanje samo u matičnom uredu im je čini se sasvim OK ili je kriva korona?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dvostruko više parova vjenčalo se u prvom polugodištu 2020. godine samo u matičnom uredu i pred matičarom nego u crkvi. Prema aktualnim statističkim podacima građanskih je brakova u tom razdoblju bilo 3058, a crkvenih 1455. Trend pada zanimanja za crkveni brak traje već duže vrijeme, a ove godine je doživio najveći pad. Statistika ne ukazuje na uzroke sve manjeg broja crkvenih brakova i sve većeg broja građanskih, ali se analitičari slažu da na odluku mladenaca da se ne vjenčaju pred oltarom nisu utjecali aktualna korona kriza i epidemiološke mjere koje se provode na suzbijanju zaraze. Ipak, sklopljenih brakova bilo je daleko manje nego u istom razdoblju 2019. godine. Tada se se u prvih šest mjeseci vjenčala čak 8552 para, dvostruko više nego ove godine.  
Budući da statistika sada prati i sklapanje istospolnih partnerstva, zanimljiv je podatak o ozakonjenju veza među osobama istog spola. Takvih je u prvih šest mjeseci ove godine bilo 21, a sklopljeni su u pet županija i Gradu Zagrebu.   

Iz kategorije: Vijesti