Datum objave: 06. Listopad 2020

SDP IMA SVOG KANDIDATA ZA PODŽUPANA / U utrku ulazi 67 - godišnji Ilija Krneta iz Kistanja sa zavidnom profesionalnom i aktivističkom karijerom

Diana Ferić
Diana Ferić

SDP i ovog puta  ima svog kandidata za podžupana Šibensko - kninske županije iz redova srpske manjine. To je diplomirani politolog, novinar i aktivist Ilija Krneta (67) iz Kistanja. On se jutros predstavio u prostoru šibenskog SDP - a,a na konferenciji za novinare je bio i Joško Šupe, predsjednik ŽO SDP -a. Šupe je kazao da " Krneta neće biti samo "statist" na toj poziciji već "kamenčić" koji će žuljati vlast jer je to čovjek koji zna što želi i hoće.

Krneta je njihov kandidat na izborima koji se održavaju jer je dosadašnja dožupanica iz redova srpske manjine Anja Šimpraga postala saborska zastupnica pa je to mjesto ostalo ispražnjeno. Izbori će se održati 18. listopada ove godine.

Ilija Krneta za sebe je kazao kako su u njemu duboko usađeni humanizam, ljudska pravda i dobrota i čini mu se da upravo te vrijednosti nedostaju tamo gdje vlada demokršćanska stranka integrirana sa snažnim elementima mita i korupcije.

"To nije slika ove zemlje za koju mi živimo i koju doživljavamo kao svoju. Prije rata radio sam u MUP-u Zadru, koji je na početku rata doživio ružnu stvarnost protjerivanja pripadnika srpske nacionalnosti i rušenje njihovih kuća. Zato sam se devedesetih odazvao novoj stvarnosti i radio u Službi za zaštitu ustavnog poretka. Kao savjetnik ministra unutarnjih poslova radio sam na podizanju sigurnosti na područjima od posebne državne skrbi da se ne bi dogodila da kada neki Jovo prijavi da su mu ukradene tri ovce policajac samo zaklopi slušalicu. Napisa sam i rad pod nazivom "Sigurnost povratnika srpske nacionalnosti na područjima od posebne državne skrbi", rekao je Krneta.
Krneta ima zavidnu karijeru. Do rata je radio i živio u Zadru, a nakon Domovinskog rata je obavljao i neke visoke dužnosti u državnim tijelima. Radio je i kao novinar u medijima srpske manjine i bio prvi predsjednik Zbora novinara nacionalnih manjina pri Hrvatskom novinarskom društvu. Po povratku u Kistanje bio ej angažiran u Lokalnoj akcijskog grupi Dinara 1831 kako bi se proveli projektu na oživljavanju najsiromašnijih krajeva a to su područja Kistanja, Biskupije, Knina, Civljana, Kijeva i Ervenika.

"Osmislili smo projekte da se i najsiromašniji dijelovi mogu normalni razvijati,a bili su spoj privatnog i javnog sektora. Međutim tadašnja kninska vlast u kojoj su bili i predstavnici SDSS -a je to osujetila jer su u nama vidjeli novu snagu koju nemaju pod kontrolom", objasnio je Krneta koji je radio i na projektu "Djeca za bolji svijet".
Odgovarajući na novinarsko pitanje o tomu jesu li se sadašnji izbori za podžupana mogli izbjeći i pričekati one redovne, koji će se održati za pola godine kazao je kako je on to i očekivao i da se 600 000 kuna, koliko će oni koštati, moglo investirati u neke manje projekte. "Mislim da postoji zakonska mogućnost za to, ali što je tu je", odgovorio je.

" U ringu sam i neću mirno stajati. Znam da je do redovnih izbora malo vremena i da se ne može puno napraviti, ali nešto ipak može. Recimo, sa Savezom antifašista i antifašističkih boraca i SDP - om želimo obnoviti spomenik antifašistima na kninskoj tvrđavi koji je raznesen gomilom eksploziva što sigurno nije napravi neki lokalni pijanac nego netko tko se razumije u eksploziv. To bi, na neki način, i oslobodilo Srbe koji žive na tom području straha koji je i dalje prisutan i značio bi za njih povratak slobode. Razgovaram puno i s ljudima koji žive izvan Hrvatske koji kažu da bi se vratili, ali da ih je strah. Mnogi su još uvijek žrtve predrasude i priča o generalnoj krivici", napomenuo je Krneta.

Svjestan je da im 67 godina, ali nije s tim opterećen, budući da je, kako je kazao, Putin godinu stariji od njega, pa vodi jednu od najvećih svjetskih sila.

Iz kategorije: Vijesti