Sidebar Menu

Datum objave: 24. Rujan 2020

STEČAJ "REVIJE" / Nakon 7000 dana stečajnog postupka danas u 10,30 sati bit će konačno održati završno ročište u slučaju stečaja šibenske tekstilne tvrtke „Revija“

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas 24. rujna 2020  u 10,30 sati, na Trgovačkom sudu bit će održano završno ročište u slučaju stečaja šibenske tekstilne tvrtke „Revija“. Završno ročište sazvano je nakon stečajnog postupka koji je trajao čak 19,5 godina (više od 7000 dana!). To je najdulji stečaju u Republici Hrvatskoj i Europi. Na završnom ročištu očekuje se zaključenje stečaja i kraj agonije "Revije". Kompletnu imovinu te nekada čuvene konfekcijske kuće, odnosno pogon i upravnu zgradu u Bilicama sa nekretninama i pokretninama preuzela je Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, temeljem 65 milijuna kuna potraživanja. Bivšim radnicama, njih 326, sud je priznao 13,5 mililijuna kuna temeljem plaća i otpremnina, ali jedina isplata bivšim radnicama bila je prije nešto više od 6 godina, nakon što je njihovo zastupanje preuzeo Teritorijalni Ured SSSH Zadar. Tada su dobile 3,3 milijuna  kuna nakon velikog radničkog sindikalnog prosvjeda na šibenskoj rivi i pred starom upravnom zgradom i nakon sindikalnog zahtjeva stečajnom upravitelju.

Bivše radnice i Teritorijalni Ured SSSH Zadar obratile su se predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, kao i Ministarstvu financija i Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sa prijedlogom i zamolbom da se Republika Hrvatska odrekne dijela potraživanja u korist bivših radnica tekstilne tvrtke „Revija“ d.d., da bi im se isplatilo preostalih 9,7 mil. kuna ili barem 8 neisplaćenih plaća, a to je još u razmatranju kod mjerodavnih državnih tijela. Prethodno je bilo 24 pokušaja prodaje imovine te tekstilne tvrtke „Revija“ d.d. na javnoj licitaciji, a prethodnih godina su odbijene kvalitetne ponude čakovačkog "Beteksa", šibenskog "Intera", "Djela" iz Unešića, "Rosšporta" i još nekih tvrtki koje su htjele kupiti šibensku „Reviju“ i nastaviti proizvodnju u tekstilnoj industriji.

Apeliramo na najviša mjerodavna državna tijela da se odreknu dijela potraživanja u korist bivših radnica, što bi jedino bilo korektno, pravično i pošteno nakon gotovo 20 godina vođenja stečajnog postupka

U Zadru, 23. rujna 2020. godine
pravni povjerenik bivše radnice šibenske „Revije“
Teritorijalni Ured SSSH Zadar
Jadranka Košarić
Vedran Uranija
Radojka Pekas

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.