Datum objave: 21. Rujan 2020

OBLJETNICE / Na današnji dan prije 29 godina čulo se "Oba dva, oba dva, oba su pala", poklič koji je obilježio Rujansku bitku za Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Najpoznatija epizoda Rujanske bitke za Šibenik 1991. godine kada su nad bitnicom u Zečevu hrvatske protuzračne snage  srušile istodobno dva aviona JNA i kada je mladi branitelj Filip Gaćina uzviknuo “Oba dva, oba dva, oba su pala” dogodila se na današnji dan, 21. rujna prije 29 godina, a mnogima u ušima još uvijek odzvanja.  Taj je trenutak za  vječnost sačuvao snimatelj Ivica Bilan.

“Oba dva, oba dva, oba su pala”, vikao je uzbuđeni Gaćina dok je Bilan kamerom snimao srušene avione.

“Oba su pala” postala je možda i najpoznatija izjava iz Domovinskog rata, a u ono doba imala je i snažnu moralnu poruku. Naime, ovaj događaj je pokazao da se može prkositi i znatno jačem neprijatelju, a upravo je takva doza samopouzdanja u gotovo beznadnoj situaciji bila neophodna. Sljedećih dana Šibenik je obranjen. Oslobođeni su Šibenski most i još neki važni strateški prilazi gradu, a agresor je bio prisiljen na povlačenje, kako piše portal Dalmacijadanas.

Opći napad na Šibenik počeo je 16. rujna. Tada su Mladićeve snage drskim prepadom u potpunosti razbile obranu hrvatskih branitelja i brzo izbile na Šibenski most. Šibenik je bio pred padom. Proboj srpskih snaga bio je posljedica tehnološke nadmoći jer se hrvatske snage nisu imali čime suprotstaviti najmodernijim JNA tenkovima M-84. Daljnji napredak srpske snage nisu izvele jer su se bojale hrvatske inženjerije s druge strane mosta. Strahovale su da bi most mogao biti miniran.

Jedan od ključnih trenutaka bila je predaja bitnice na otoku Žirju koja je tada pala u hrvatske ruke, a čime je neutralizirana opasnost s mora.

Da  je Šibenik bio pao, Dalmacija bi još jednom bila presječena, a Zadar bi se našao u potpunom okruženju.

Iz kategorije: Vijesti