Datum objave: 19. Rujan 2020

Čelnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata posjetili Ivu Svirčića i razgledali njegov arhiv s građom značajnom za hrvatsku povijest.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i njegov zamjenik dr.sc. Mate Rupić, posjetili su Ivu Svirčića, prvog kuhara veleposlanstva Republike Hrvatske u SAD-u koji je tu jedinstvenu dužnost obnašao u povijsnim danima rađanja slobodne i neovisne hrvatske države.
Čelnici HMDCDR-a, krovne
nacionalne znanstvene ustanove od posebnog interesa je za Republiku Hrvatsku čija je zadaća prikupljanje, sređivanje, čuvanje te stručno i znanstveno istraživanje i publiciranja gradiva iz Domovinskoga rata, pregledali su arhiv i građu koju čuva Ivo Svirčić čija je kuharska karijera utkana u temelje rađanja samostalne hrvatske države. Posbna vrijednost onoga što Ive Svirčića, čuva u opsežnom i dragocjenom arhivu su dokumenti, artefakti i fotografije koji svjedoče o nastanku diplomacije Republike Hrvatske te borbi za njeno priznanje u SAD-u i drugim zemljama kroz aktivnost njenog veleposlanstva u Washingtonu.

Ivo Svirčić, legendarni kuhar s otoka Krapnja, jedni je Šibenčanin član Hrvatskog diplomatskog kluba i u njemu je jedini kuhar. On je punih četrnaest godina bio glavni kuhar Veleposlanstva Republike Hrvatske u SAD-u, a njegova jela, prijemi domjenci na poseban su način obilježili to razdoblje hrvatske povijsti. Ono što je sačuvao vrijedni su kamenčići koji će popuniti sliku povijesti stvaranja Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti