Datum objave: 17. Rujan 2020

BLAGDAN SV. MIHOVILA / Biskup Tomislav Rogić: Draga braćo i sestre u vjeri, pozivam Vas da se i ove godine oko sv. Mihovila okupimo u zajedništvu vjere i bratske ljubavi. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovštin

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski biskup Tomislav Rogić svim vjernicima uputio je prigodni proglas povodom predstojeće svetkovine svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije:

Draga braćo i sestre u vjeri, župnici, svećenici, redovnici i redovnice!

Sv. Mihovil bdije nad našim Gradom i cijelom Šibenskom biskupijom. To nam tako zorno simbolizira lik sv. Mihovila sa svoda katedrale sv. Jakova. Pokazuje pobjedu nad zlom koje se Bogu protivi. Svojim imenom, Tko je kao Bog, poziva da častimo jedinoga Boga, svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, vladara vjekova. Svevišnji šalje svoga Sina Isusa Krista i po njegovoj pobjedi križa, po njegovoj ljubavi i milosrđu postajemo dionici Božje pobjede života, ljubavi, istine, dobrote i milosrđa. Bog ne želi odvratiti svoje naklonosti od nas. Želi da uvijek živimo s Njim povezani i u njegovoj milosti.

Vrijeme koje proživljavamo ove godine obilježeno je pndemijom virusa koji je zahvatio čitavi svijet. Nove okolnosti traže novo ponašanje u našem svakidašnjem životu. Pozvani smo na odgovornost jednih prema drugima. Bojazan od zaraze uvelike remeti naš dosadašnji način života, naše susretanje i ophođenje. Neizvjesnosti unose nemir u dušu. Mnoga pitanja tek čekaju odgovor. Sve oko nas je kao neka kušnja, izazov ili ispit zrelosti.

Što smo kao vjernici iz dosadašnjih kušnji naučili? Ne svjedoči li nam sve što se oko nas događa koliko čovjek može biti nemoćan? Svi planovi mogu biti odgođeni. Nije li to poziv vjerničkoj dušu da bolje sagleda na čemu gradi svoju sigurnost, u koga se uzda. Sve je u Božjoj ruci i uvijek je bilo. To nam i sveti Mihovil pokazuje svojom pobjedom. Graditi nam je pouzdanje u Boga, svakog dana rasti u vjeri. U nestalnostima ovog prolaznog života, svakodnevnim previranjima i mijenama sveti Mihovil nas trajno podsjeća da nas na koncu puta čeka Bog, ali i da je naš životni suputnik. Upravo ta istina daje snage vjerom prihvatiti: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama. Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih (Rim 8,18-19).

Nitko od nas nije otok. Pozvani smo živjeti jedni s drugima u poštivanju, dobronamjernosti, dobroti i odgovornosti. Papa Franjo ustrajno nas poziva da i ovu situaciju iskoristimo kao novi početak boljih međuljudskih odnosa, veće brige za potrebne i odgovorno ponašanje prema Božjim darovima u svijetu koji nas okružuje. Boga ljubiti, vjerovati, u Njega se pouzdati te s većom pažnjom i zdravim obzirom, u ljubavi misliti na brata i sestru pored sebe. Nije li sve to sadržano u Isusovoj riječi upućenoj pismoznancu koji ga pita što je najvažnije, koja je prva zapovijed?

„Tada pristupi jedan od pismoznanaca…, upita ga: “Koja je zapovijed prva od sviju?” Isus odgovori: “Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!” “Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.” (Mk 12,28-31). – Nije li sve sadržano u ovim Isusovim riječima.

Utecimo se svetom Mihovilu pod zagovor i zaštitu, kao i tolikih stoljeća. Neka nam sveti Mihovil isprosi potrebne milosti za ovo naše uzburkano vrijeme, da nam pomogne bolje Boga upoznati, Bogu se ponizno prikloniti, ljudsko dostojanstvo poštivati, obitelji sačuvati, Domovinu voljeti, u svakom čovjeku brata prepoznati i za vječni spas duše brinuti.

Pozivam Vas da se i ove godine oko sv. Mihovila okupimo u zajedništvu vjere i bratske ljubavi. Neka vam ovo bude važan događaj, susret i zajedništvo. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovština i udruga, u narodnim nošnjama.

Pozivam braću svećenike, župnike, članove župnih vijeća, vjeroučitelje, redovnike i redovnice, skaute i mlade da potaknu i organiziraju dolazak iz svojih župa i zajednica.

Na svetkovinu se pripremamo kroz čitav tjedan, a posebno uočnicom, večernjom molitvom, u ponedjeljak, 28. rujna u 19 sati. Slavlje svetkovine počinje u 10 sati u našoj Katedrali.

S pjesmom, molitvom i razmatranjem proći ćemo našim gradom i tako ući u svečanu svetu misu na trgu pred Katedralom. Uz sudjelovanje više naših nad/biskupa slavlje će predvoditi mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup. Tako planiramo, a Providnost će odrediti detalje našega slavlja.

Sve Vas blagoslivljam, sv. Mihovilu preporučam i radosno na slavlju očekujem,

Vaš biskup + Tomislav

Iz kategorije: Vijesti