Datum objave: 11. Rujan 2020

NAGRADA DRAŽEN PETROVIĆ / HOO dodijelio nagradu "Dražen Petrović" najuspješnijim mladim hrvatskim sportašima i sportašicama najvećim sportskim nadama

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nika Petanjek (taekwondo) i Renato Rešetar (karate), Juniorska reprezentacija u katama (karate), Karlo Šaban i Luka Gašpar (boćanje), Zrinka Ljutić (skijanje) i Dino Prižmić (tenis), dobitnici su ovogodišnje nagrade "Dražen Petrović" koju Hrvatski olimpijski odbora dodjeljuje  najuspješnijim mladim hrvatskim sportašima i sportašicama u uzrastu do 20 godina te najvećim hrvatskim sportskim nadama (do 16 godina).
Nagrada je, kaže se u obrazloženju HOO-a, nazvana po Draženu Petroviću, jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja, a ustanovljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora 2006. godine. Odluku o izboru dobitnika Nagrade donosi Odbor kojeg čine predstavnici Vijeća HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara i Hrvatskog kluba olimpijaca.Ove godine Hrvatski olimpijski odbor, dodijelio je nagradu "Dražen Petrović" sukladno izvanrednim okolnostima nastalim zbog pandemije koronavirusa. Rezultati kandidata za ovu posebno vrijednu i poticajnu nagradu valorizirani su od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2020. godine, koliko su nesmetano održavana sportska natjecanja.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u pozdravnom je govoru na pozornici ispred Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović naglasio da se svečanost održava unatoč protupandemijskim mjerama koje nazivamo „novo normalno“, ali sve u cilju dokazivanja da je sport jači od svega.
- I na ovaj način želimo pokazati da je sport neuništiv. Unatoč svemu, ovi mladi sportaši i sportašice vrijedno rade i postižu svjetske rezultate. Oni su jamstvo opstojnosti našeg sporta i dokaz da nema te pandemije koja može zaustaviti sport - kazao je Mateša, čestitajući svim laureatima.

Nagradu "Dražen Petrović" u pojedinačnim sportovima dobili su Nika Petanjek (taekwondoa) koja je osvojila zlatno odličje na juniorskom EP-u i bronca na EP-u mlađih seniora i Renato Rešetar (karate) osvajač brončane medalje na EP-u do 21 godine. Nagrada za najuspješniju žensku ekipu dobile su članice juniorske karate reprezentacije Hrvatske u katama: Stela Horvat, Inga Grgić i Sabina Petković.
Nagradu za najuspješniji sportski par, štafetu ili posadu, dobili su boćari Karlo Šaban i Luka Gašpar koji su na SP-u do 23 godine u konkurenciji puno starijih suparnika osvojili brončanu medalju.
Najvećim nadama hrvatskog sporta proglašeni su šesnaestogodišnja skijašica Zrinka Ljutić, osvajačica zlatnih odličja u slalomu i veleslalomu na Alpecimbra FIS kupu - neslužbenom SP-u za mlađe uzraste i  tenisač Dino Prižmić, pobjednik Europskog Masters turnira u Italiji.  

Završnu riječ na svečanoj dodjeli nagrada "Dražen Petrović" imala je, prema tradiciji, Biserka Petrović, Draženova majka. Ona je čestitala dobitnicima te ih potaknula da strpljivo i marljivo rade.
- Bez rada nema ničega, a ako rezultat ne dođe ovoga časa, doći će kasnije... 

Iz kategorije: Vijesti