Datum objave: 09. Rujan 2020

ULAGANJA U LUKU ŠIBENIK / Putnici za otoke konačno dobivaju moderno opremljene čekaonica, ali to nije sve

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući sudjelovanju Lučke uprave Šibenik u prekograničnom projektu Mimoza u Luci Šibenik bit će instalirane dvije čekaonice sa solarnim panelima za putnike u domaćem prijevozu koje će omogućiti  u svim vremenskim uvjetima, noćnu LED rasvjetu, punjenje mobilnih uređaja i tableta, besplatnu Wi-Fi internet vezu, LED zaslon s multimedijskim sadržajem i informacijama o putovanjima.

Dobit će i dva info kioska s multimedijskim sadržajem o putovanjima i odredištima putovanja za putnike u domaćem i međunarodnom putničkom prijevozu, a bit će instalirane i dvije pametne plutače sa senzorskim sustavom za prikupljanje podataka i meteorološka stanica na gatu Vrulje koje služe za mjerenje različitih meteoroloških podataka potrebnih za regulaciju sigurnog prijevoza putnika u luci. Putnicima će biti na raspolaganju potrebne informacije i podaci.

Luka Šibenik je jedan od 17 partnera u projektu koji se  financira iz EU fondova, iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska – Prioritetna os 4 – Pomorski promet. Trajat će do 31. prosinca 2022 godine,a njegova je  vrijednost 7.140.000 eura.  Za ulaganja u na gatu Vrulje predviđeno je 300.000 eura.

Cilj projekta MIMOSA je unaprijediti različite oblike prometa putnika, a promovira i novi prekogranični pristup mobilnosti uz poštivanje vrhunskih ekoloških standarda.

"Prekogranična suradnja je potrebna za rješavanje kontinuiranih problema dominantnog cestovnog prijevoza i niske razine povezanosti dviju država, kako bi se građanima i turistima ostvarila šira ponuda održivih opcija mobilnosti. Do cilja će se doći opsežnim istraživanjem i podizanjem znanja o prometnoj potražnji te navikama i potrebama putnika, što projekt čini originalnim u odnosu na prethodne inicijative", stoji u tom projektu.

Iz kategorije: Vijesti