Sidebar Menu

Datum objave: 04. Rujan 2020

SUSVITA ? / Čovječanstvu nije dosta samo COVID-a19 - gori Arktik. Vatra guta milijune hektara i zagađuje atmosferu golemim količinama ugljičnog dioksida.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Borba s virusom COVID-19 koji ugrožava čovječanstvo, bacila je sjenu na nezapamćenu kataklizmu koja ga opasno ugrožava - gori Arktik. Služba za nadzor natmosfere Copernicus (CAMS), izvještava o golemim požarima koji bjesne Arktičkim krugom, gutaju milijune hektara šuma i raslinja te izbacuju u atmosferu enormne količine ugljičnog dioksida. Prema aktualnim podacima emisija ugljičnog dioksida arktičkih požara dosegnula je gotovo 400 megatona. Najteža je situacija u ruskim republikama Saha i Čukotka, gdje je aktivno na tisuće požara.  Požari su aktivni od lipnja i nekontrolirano se šire jer ih na tom slabo nastanjenom području nije moguće gasiti i obuzdavati. 

Izvor: Služba za nadzor natmosfere Copernicus (CAMS)

Znanstvenici upozoravaju da požari na Arktiku opasno zagađuju atmosferu i imaju izravan utjecaj na globalne klimatske promjene čije su posljedice nesagledive.  

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.