Datum objave: 03. Rujan 2020

JOŠ O POLAGANJU DRŽAVNOG STRUČNOG ISPITA PREKO VEZE / Šifra za prolazak bez znanja bila je zvjezdica na ispitnim pitanjima

Diana Ferić
Diana Ferić

Oni čija su imena bila označena ‘zvjezdicom’ na državnom stručnom ispitu trebali su proći bez problema, jer je to tražila donedavna državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, zaključuje USKOK. Prošli tjedan zbog muljanja s državnim stručnim ispitima USKOK je protiv Josipe Rimac proširio istragu. Navode najmanje 11 sumnjivih polaganja, piše Telegram.hr.

MARIĆ: ‘STAVIT ĆU ZVJEZDICU’

Istražitelji su do tog zaključka došli analiziravši komunikaciju državne tajnice Rimac i Terezije Marić, načelnice Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave. Jedan od slučajeva koji, po mišljenju USKOK-a, dokazuje da je upravo ‘zvjezdica’ bila šifra za prolazak je i onaj Jelene Drlje, kninske matičarke. Kako je Telegram doznao, ona je dvaput izlazila na državni stručni ispit iako je Rimac urgirala za nju.

Prije prvog izlaska, kako stoji među porukama koje su pronašli istražitelji, Josipa Rimac javlja Tereziji Marić: “Moja Jelena polaže ispit u subotu”. Od načelnice Marić traži i ispitna pitanja. Ova joj na to odgovara “stavit ću zvjezdicu”.

UHODANA ŠIFRA ‘ZVJEZDICA’

Da je to bio uhodani način postupanja na razini Ministarstva uprave, USKOK zaključuje iz još jednog slučaja zabilježenog u ovoj istrazi. Naime, među kontaktima Josipe Rimac postoji i onaj od 11. studenog prošle godine. Tada joj njezina poznanica, Larisa Aničić javlja da polaže državni stručni ispit i pita ju: “Ima li šanse da i ja budem zvjezdica?”

USKOK smatra da je iz ovoga jasno kako su se tim ‘zvjezdicama’ označavali kandidati koji su na zahtjev Josipe Rimac trebali položiti državni stručni ispit.

POTPIS MARIJA BANOŽIĆA

Provjerili smo gdje radi Larisa Aničić koja je lani u studenom polagala državni stručni ispit. Prema javno dostupnim podacima ona se u državnoj upravi zaposlila u ožujku prošle godine. Primljena je na mjesto referentice za obrtništvo u ispostavi Otok Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Rješenje o prijemu u državnu službu potpisao joj je tadašnji predstojnik Ureda Mario Banožić. On već u srpnju 2019. postaje ministar državne imovine, a sada je ministar obrane.

Telegram je iz pouzdanih izvora u Otoku doznao da je suprug Larise Aničić vjenčani kum supruga Josipe Rimac, Danijela Rimca. Preko svojih muževa i njih dvije su se povezale. Je li Larisa Aničić dobila ‘zvjezdicu’ i na koji je način položila državni stručni ispit USKOK još nije do kraja provjerio.

Iz kategorije: Vijesti