Datum objave: 01. Rujan 2020

DANIJEL MILETA / Priroda je jučer pokazala zube, u podzemnoj garaži nije nastala nikakva šteta niti je postala bazen kako to zlonamjernici tvrde

Diana Ferić
Diana Ferić

"Znate li što znači kada padne četiri litre kiše u minuti? Pitajte bilo kojeg stručnjaka je li očekivano da se u takvoj situaciji dogodi ono što se sinoć dogodilo na Poljani. Priroda ponekad pokaže zube i to je napravila jučer", odgovorio nam je jutros Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika koji je bio zadužen za projekt Poljana na naše pitanje tko je odgovoran za poplavu koja je nastala u podzemnoj garaži, ali i na Šubićevcu, na glavnoj ulici koja se isto tako nedavno uređivala nakon postavljanja cijevi za odvodnju. Za njega je osnovni problem u šahtovima, a to je posao Vodovoda i odvodnje.

Na društvenim mrežama nakon što se to sinoć dogodilo mnogi su tvrdili da se to moglo i očekivati i da se potvrdilo da je projekt podzemne garaže nestručno izveden. I laici su, kažu mnogi u komentarima, odmah vidjeli da ulaz u garažu nije na pravom mjestu  i da će garaža poplaviti nakon prve veće kiše što se i dogodilo. Bila je više podzemni bazen nego garaža.

Danijel Mileta ne misli tako. "Poljana nije pretrpila nikakvu štetu, a najmanje postala bazen kako ti neki koje spominjete na društvenim mrežama navijaju za to da je nešto loše napravljeno i to žele takvim prikazati prikazati. Ja sam na službenom putu u Zagrebu, ali po informacijama koje imamo u kratko vrijeme je došlo do ogromnih oborina - izmjereno je preko 4 litre u minuti, što su ekstremni gabariti - te su nastale poplave i rijeke kišnice po cijelom gradu. Jedan dio je preko ulazne rampe zahvatio samo prvu etažu garaže ispod Poljane. Djelatnici Gradskog parkinga su promptno reagirali te nekoliko centimetara nanosa vode brzo otjerali prema unutarnjim slivnicima. Nikakve štete nije bilo osim što se pričekalo jutro da Zeleni grad strojem očisti garažu od prljavštine. Sutra ujutro imamo sastanak u Vodovodu da vidimo kako smanjiti količinu kiše koja na Ulicu kralja Zvonimira dolazi iz Zadarske ulice i Ulice Petra Grubišića u kojima Vodovod još nije rekonstruirao kanalizaciju ni ugradio sustav za prikupljanje slivnih voda. U ulici Miminac je ta vrsta radova krenula. Tema će nam biti i čišćenje postojećih šahtova. Također je dat nalog struci da vidi može li se na ulazu u garažu postaviti hidraulična prepreka koja bi se podizala za ekstremnih uvjeta i time prodor kišnice na prvu etažu garaže dodatno učinila", kaže on.

Što se tiče tvrdnji da se sada potvrdilo da je ulaz u garažu napravljen na krivom mjestu njegov odgovor je već poznat . "Ulaz u garažu je odabrala struka i definiran je javnim natječajem iz 2011. godine", odgovorio nam je.

Razgovarali smo se nekim građevinskim stručnjacima, no željeli su ostati anonimni. Oni baš ne podržavaju teoriju da je riječ o velikoj količini kiše koja je pala u kratkom vremenu već i o manjkavostima u projektu i njegovoj izvedbi koji su, kažu oni, bili vidljivi u samom početku. U prvom redu to je položaj ulaza  u garažu, ali se slažu da je i problem u šahtovima. Navodno su neki stručnjaci za hidrauliku pokušali na to upozoriti, ali ih se nije slušalo. Nije to jedino što se događa na novouređenoj Poljani koja je koštala oko 60 milijuna kuna. Vodeni sat koji je treba biti psoebna atrakcija nije dobro izveden pa zapravi i ne radi, a navodno  se na nekim djelovima podzemne garaže odmah pojavila i vlaga.

Poznato je da se nakon prve kiše koja je pala nakon što je uređena Ulica kralja Zvonimira u Šibeniku ona pretvorila u brzu rijeku. Potvrdilo se da je nagib krivo izveden pa će morati biti ponovno iskopana kako bi se ti nedostatci uklonili.

Iz kategorije: Vijesti