Datum objave: 27. Kolovoz 2020

JE LI SE MINISTAR BEROŠ ZALETIO? Teretane i fitness centre proglasio leglom zaraze koronavirusom bez dokaza, Glas poduzetnika se s tim ne slaže

Diana Ferić
Diana Ferić

Stigmatiziranje teretana i fitness centara kao novih žarišta širenja koronavirusa i zabrana njihova rada u Splitsko - dalmatinskoj županiji izazvalo je negodovanje javnosti, a Odbor za sport udruge Glas poduzetnika traži od ministra zdravstva Vilija Beroša da predstavi konkretne dokaze za svoje tvrdnje kako su fitness centri nova žarišta zaraze. Neki pravnici su također upozorili na opasnost takvih paušalnih izjava i zabrana.

 

Ministar zdravstva Vili Beroš  je uoči sjednice užeg kabineta Vlade izjavio kako su fitness centri i teretane nova žarišta zaraze korona virusom. Odbor za sport UGP-a u ime svih teretana i fitness centara traži ministra zdravstva da predstavi dokaze na temelju kojih je donio zaključak kako su fitness centri i teretane nova žarišta zaraze korona virusom, stoji u njihovom priopćenju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke kojih se aktivno pridržavaju svi fitness centri, teretane, sportske dvorane (držanje razmaka među spravama, dezinfekcija, mjerenje temperature na ulasku, treniranje u čistoj obući, programe za osobe iz istog socijalnog kruga i dr.) te je upravo zbog toga upitna zaraza na takvom mjestu. Naime, fluktuacija osoba puno je manja u takvim objektima u usporedbi s brojnim drugim mjestima koja posjećuje puno veći broj građana.


„Fitness centri i teretane su mjesta gdje ljudi izgrađuju svoj imunitet i time rasterećuju zdravstveni sustav, a ne žarišta. Kao predstavnici poduzetnika i obrtnika ovog sektora ne znamo ni za jedan slučaj zaraze, stoga se pitamo otkud navedena tvrdnja da su upravo fitness centri i teretane žarišta korona virusa.“ rekla je Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport UGP-a.


Ministar Beroš i Stožer civilne zaštite ne smiju kažnjavati poduzetnike koji neprestano ulažu u svoje objekte kako bi oni bili što sigurniji te se pridržavaju svih epidemioloških mjera. Smatramo kako se radi o paušalnim odlukama koje nanose još više štete. Ističemo kako su fitness centri, teretane, sportske plesne dvorane i klubovi bili zatvoreni u vrijeme kada ostvaruju najviše prihoda za pokriće hladnog pogona tijekom ljeta. Njihovo ponovno zatvaranje opteretit će, već ionako poljuljano, gospodarstvo te ostaviti brojne obitelji bez prihoda.

Nikako se ne smiju zatvarati svi navedeni objekti! Inspekcije moraju izaći na teren te provjeriti poštuju li se epidemiološke mjere. Ako se utvrdi da određeni objekti ne poštuju mjere ili nisu u mogućnosti poštovati ih, inspekcije moraju postupiti u skladu s tim. Naravno, potrebno je i konačno donošenje jasnih kriteriji po kojima će inspektori djelovati. Dio odgovornosti se također mora prenijeti i na korisnike usluga, a ne samo na poduzetnike, odnosno, pružatelje usluga. Apeliramo na to da svi zajedno surađujemo na sprječavanju širenja virusa, kako bismo što prije i što bezbolnije izašli iz nezavidne situacije u kojoj smo se iznenada našli.

Iz kategorije: Vijesti