Datum objave: 25. Kolovoz 2020

KOMEMORACIJA U GRUBORIMA / Prvi put će se nedužnim žrtvama pokloniti predstavnici hrvatske vlade, Suverenistima se to ne sviđa

Diana Ferić
Diana Ferić

Srpsko narodno vijeće (SNV) organizira danas  komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja

Premda se ondje očekuje i predsjednik Republike Zoran Milanović, sve oči u Gruborima bit će usmjerene prema potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, generalu i višekratno ranjavanom i odlikovanom sudioniku Domovinskog rata. Točno četvrt stoljeća nakon počinjenog ratnog zločina i svirepog višestrukog ubojstva šest starijih civila srpske nacionalnosti - tri tjedna nakon Oluje i neposredno uoči prolaska Vlaka slobode - dolazak ovako visoke delegacije trebao bi simbolizirati žaljenje svih žrtava, ali i političku volju za procesuiranje svih zločina, piše tportal.

Komemoracija će započeti u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavit će se u Gruborima kod križa postavljenog za žrtve toga zaseoka (10 sati). Komemoraciji će nazočiti predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.

Nazočni će biti i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar. Očekuje se i dolazak izaslanika srbijanskog predsjednika Aleksandra  Vučića

Za ovaj konkretan u zaseoku Grubori, selo Plavno, okolica Knina, usprkos višekratnim uhićenjima, optužnicama i suđenjima do danas nitko nije kažnjen. Najvjerojatnije zato što sve indicije upućuju na to da je počinitelje trebalo tražiti u redovima tadašnje Specijalne policije, a današnjeg ATJ-a Lučko, kao vjerojatno najelitnije hrvatske postrojbe, pa je među sedamdesetak ispitanih svjedoka mahom vladao zavjet šutnje.

U selu, koje je tog 25. kolovoza 1995. gotovo potpuno spaljeno, danas ne živi više nitko, a ruševine kuća gotovo su potpuno obrasle.

Odlazak najvišeg izaslanstva Republike Hrvatske u Grubore na ovaj način ne pridonosi normalizaciji, nego je isključivo uvjet SDSS-a Andreju Plenkoviću u okviru novog koalicijskog sporazuma HDZ-SDSS. Svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet, svaki zločin treba osuditi i zločince kazniti, no za normalizaciju je potrebno priznavanje povijesne istine, smatraju hrvatski suverenisti.

"Smatramo da je bilo kakvo izjednačavanje žrtve i agresora neprihvatljivo, a svaka relativizacija događanja vezanih uz Domovinski rat ne pridonosi normalizaciji odnosa. Svi oni koji žele normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije te normalizaciju odnosa između Hrvata i srpske nacionalne manjine moraju znati da do istinske pomirbe može doći tek onda kada agresor konačno prizna da je bio agresor. Kada bi SDSS koji je predstavnik jednog dijela srpske nacionalne manjine konačno jasno i nedvosmisleno priznao povijesnu istinu da su dijelovi Hrvatske bili okupirani i da su pripadnici te nacionalne manjine htjeli uništiti državu Hrvatsku, sigurni smo da bi to bio prvi veliki korak. Također smatramo kako je jedino priznanje i odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku preduvjet za dobrosusjedske odnose naše dvije države", kaže u svom priopćenju za javnost Hrvoje Zekanović, predsjednik Hrvatskih suverenista.

Iz kategorije: Vijesti