Datum objave: 12. Kolovoz 2020

URBANI CENTAR ŠIBENIK / Predstavljeni novi sadržaji i nove edukativne radionice za sve uzraste

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik prepoznao je potrebe udruga i prilagodio prostor u svom vlasništvu potrebama društvenog centra.  Projekt „Urbani društveni centar“ usmjeren je upravo na unaprjeđenje suradnje organizacija civilnog društva  i lokalne zajednice,  povećanje vidljivosti programa i aktivnosti u prostoru Urbanog centra Šibenik te poticanje razvoja i održivosti novih i postojećih programa Urbanog centra. Kazao je to na današnjem predstavljanju projekta „Urbani društveni centar“  Goran Pauk, voditelj Urbanog centra Šibenik naglasivši kako programski sadržaj Urbanog centra definiraju potrebe lokalne zajednice.

- Postojeće edukativne radionice robotike i programiranja prilagođene različitim uzrastima s iznimnim su zanimanjem prihvaćene od strane djece i odraslih. Popularnost postojećih programa proizlazi iz neusklađenosti formalnog obrazovnog sustava sa suvremenim standardima života i rada te potrebe zajednice za cjeloživotnim učenjem. Stoga se programi Urbanog centra kreiraju kao dodatni poticaj i svojevrsni servis koji učenicima, studentima i građanima približava globalne trendove u obrazovanju – istaknuo je Pauk.

U sklopu provedbe edukativnih aktivnosti za razvoj zajednice, organizirat će se, čulo se na skupu,  niz radionica od neposredne koristi za širu zajednicu. Organizacijom radionica iz STEM područja za djecu i mlade podići će se njihove digitalne kompetencije, te će se širem broju građana pružiti prilika da steknu nova znanja i vještine neophodne za funkcioniranje u digitalnom dobu.

Radionicama na temu pripreme i provedbe projekata financiranih iz fondova Europske unije koje su na konferenciji za novinare ispred službenih prostorija Urbanog centra Šibenik na Starom pazaru pojedinačno predstavili njihovi voditelji, izravno će se utjecati na osnaživanje građanskih inicijativa i kapaciteta organizacija civilnog društva. Održavanjem mjesečnih „meet up“-ova,  odnosno ugošćavanja stručnjaka za specifična područja, kazano je nadalje, dionici lokalne zajednice dobit će pravovremenu informaciju o aktualnim EU natječajima, također i državnim natječajima i mogućnostima vezanim uz poticaje. Aktivnost pokretanja inicijative za stvaranje Mreže društvenih centara na lokalnoj i regionalnoj razini, rečeno je na skupu,  za cilj ima osnaživanje kapaciteta organizacija civilnog društva i dodatno unapređenje institucionalnog okvira za potporu razvoju civilnog društva.

Projektni elementi i aktivnosti projekta Urbani društveni centar Šibenik, inače, ostvarit će ciljeve Nacionalne strategije glede stvaranja uvjeta za razvoj zajednice.  U toj zajednici, kazali su današnji govornici,  građani i organizacije civilnoga društva aktivno, ravnopravno i odgovorno, u skladu s načelima održivog razvoja i djelovanja za opće dobro, sudjeluju u ostvarivanju društva blagostanja i jednakih mogućnosti za sve, objavljeno je na službenim stranicama Grada Šibenika.

Voditelji radionica: 

  • Financijska pismenost – Anita Perkov Kalebota i Ljiljana Ban
  • Digitalna i web fotografija – Lovro Vudrag
  • SQL – Baze podataka – Bruno Prebeg
  • 3D printanje – Tomislav Lokas
  • Minecraft – Martina Kolovrat
  • Scratch – Josipa Baljkas Klisović
  • Robotika – Toni Mrđen
  • Unity 3D – Luka Funda
  • Radionica prostornog planiranja i ekologije – Roberta Škugor
  • Phyton math i coding – Ivana Dobronić
  • Wordpress – Mirko Zorić
  • Radionice za razvoj i rast pojedinca – Udruga Ardura
Iz kategorije: Vijesti