Datum objave: 31. Srpanj 2020

NOVA REAKCIJA ZASTUPNICE VIDOVIĆ KRIŠTO / Nije je dirnula ljudska priča Anje Šimprage nego joj je zasmetalo što govori tačno i august

Diana Ferić
Diana Ferić

Anja Šimpraga, šibensko-kninska dožupanica iz redova manjina i zastupnica SDSS-a u Hrvatskom saboru govorila je na današnjoj sjednici Sabora o svom doživljaju Oluje, kao djevojčice iz izbjegličke kolone, ali njezina priča nije posebno dojmila zastupnicu Domovinskog pokreta Karolinu Vidović Krišto koja je "uletila" u dvoranu kako bi uložila prigovor zbog srpskog jezika za govornicom. No dobila je opomenu od Željka reinera, potpredsjednika sabora koji je vodio sjednicu.

Svake godine dijete progovori u meni, sjećanje djevojčice iz kolone – ispričala je Šimpraga koja je u vrijeme Oluje imala osam godina.

- S ruksakom za drugi razred osnovne škole bila sam spremna za put, put koji nije imao ime, put koji je vodio tko zna gdje. Od Knina, do Petrovačke ceste, preko Banje Luke, a otuda bez stajanja prema Srbiji. Posljednje komadiće kruha podijelila sam s rodbinom. Moja ga je baka pekla, a taj miris me je pratio – prisjetila se i istaknula kako su njezinu obitelj i nju na granici sa Srbijom htjeli poslati u Niš, ali su ih ipak pustili u Beograd. Ona je tamo plakala, i kako kaže, 'možda su dječje suze presudile.

U Knin se vratila 1999. godine

- Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati s druge strane prošli patnju, strah i morali su ići putem gdje nije bio njihov dom. Ali sam znala da će ta ista djece s jedne i druge strane jednom sjesti za isti stol. Danas, 25 godina poslije, ova djevojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju, gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost - poručila je šibensko-kninska dožupanica Anja Šimpraga.

Njezino je izlaganja zasmetalo Karolini Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta pa je sva zadihala nakon trka uz stepenice kako bi što prije mogla uložiti prigovor, izjavila:

- U Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Nije tačno nego točno, nije august, nego kolovoz – ispalila je pozivajući se na povredu poslovnika.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner, nakon što ju je upozorio da ne nosi masku, procijenio je da Šimpraga nije povrijedila poslovnik te da Vidović-Krišto zloupotrebljava taj institut, zbog čega joj je izrekao opomenu.

Iz kategorije: Vijesti