Datum objave: 24. Srpanj 2020

NEZADOVOLJNI ŽIRJANI / Nisu sigurni da je Agencija donijela dobru odluku odabirom "Malog princa" za brzobrodsku liniju Šibenik - Kaprije- Žirje i najskuplje ponude

Diana Ferić
Diana Ferić
Žirjani su nezadovoljni odlukom Upravnog vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet koje je za održavanje neprofitne  državne  brzobrodske linije 9502 Žirje – Kaprije – Šibenik i obratno izabralo  ponudu  brodara Miatrade d.o.o. iz Zadra. i njihov brod Mali princ koji su krajem prošle godine uvezli iz Singapura. Strahuju da taj brod zbog visine neće lako uploviti u  Munu po tramuntani  i da će ponovno za jačeg vjetra biti odsječeni od kopna. Uz to nije im jasno zašto je  odabrana ponuda koja je 5 milijuna kuna skuplja u odnosu na druge i smatraju da to nije zanemariv iznos. 
 
"S obzirom na to da godinama pratim sve brodovlje koje plovi šibenskim arhipelagom ne mogu  ne komentirati situaciju koja se događa na novom natječaju za šibenske škoje. Izabran je "Mali princ" iako je ponuda tog brodara skuplja za 5 milijuna kuna  od drugog sljedećeg.Valja naglasiti da je mlađi brod, ali treba staviti i naglasak da je njegovo nadvožje od mora 8.3m, znaći 2 m viši od Paule s kojom trenutno sad plovimo. Pitam se da li ćemo ove zime kad budu jake tramuntane moći sigurno uplovljavati u naše luke zbog te visine. Nadam se da hoćemo.Isto tako se nadam da zbog nekih interesa gospoda koja odlučuju o ovome nisu donijela pogrešne odluke jer nam je dosta više slamanja kopalja preko naših leđa", izjavio nam je Antom Dobra, Žirjanin i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika.
 
 
Budući da su sve ponude, osim Miatradea odbačene kao nepotpune, a natjecatelji za to ne vide razloga, pojavile su se i sumnje da je bilo lobiranja sa zadarske strane da se odabere upravo taj zadarski brodar.  
U Agenciji za obalni linijski pomorski promet sve to opovrgavaju.
 
 "Što se tiče razloga za odabir ponude brodara Miatrade d.o.o., ista je jedina cjelovita, valjana, sastavljena prema dokumentaciji za nadmetanje te  udovoljava svim tehničkim i ekonomskim uvjetima natječaja odnosno obavijesti o nadmetanju te preuzetoj natječajnoj dokumentaciji.Brod Mali princ je sukladno uvjetima natječaja  adekvatan brod za održavanje linije Žirje – Kaprije – Šibenik i obratno.
 
Ponude ostalih ponuditelja nisu ocijenjene prihvatljivima zato što u svakoj od njih nedostaje određena dokumentacija koju pozvani ponuditelji nisu dostavili ni nakon što je, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, zatražena dostava iste.
 
Ističemo da kriterij za odabir ponude sukladno Dokumentaciji o nabavi nije najniža cijena, već je kriterij ekonomski najpovoljnija ponuda, uzimajući u obzir relativni značaj koji se pridaje svakom pojedinom kriteriju za odabir. Kriteriji za odabir su 50% cijena odnosno ekonomsko – financijski elementi i 50%  tehnički elementi sukladno Uredbi o uvjetima i vrednovanju kriterija za davanje koncesije i sklapanje ugovora o javnoj usluzi za obavljanje javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (NN 31/14). Iz navedenog proizlazi da ponuda mora udovoljavati traženim kako ekonomskim, tako i tehničkim elementima, te nije moguće prihvatiti ponudu s nižom cijenom potpore ako ista ne udovoljava ostalim traženim uvjetima natječaja", stoji u njihovom odgovoru.
 
 
Napominju i da nemaju saznanja  da bi netko na članove stručnog povjerenstva ili članove Upravnog vijeća Agencije vršio pritisak s ciljem odabira određenog ponuditelja i napominju kako izbor još nije konačan jer je u toku žalbeni postupak. Vjerojatno će se oni koji su se natjecali, a smatraju da su neopravdano eliminirani uložiti žalbu. 
Iz kategorije: Vijesti