Datum objave: 22. Srpanj 2020

VLAKOM PREMA JUGU / Hrvatske željeznice snizile cijene putovanja prema jugu. Vlak sada košta koliko i autobus, ali se putuje skoro dva sata duže.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatske željeznice snizile su cijene karata kako bi omogućile većem broju putnika jeftinije putovanje prema jugu - Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu. Sada karta za putovanje od Zagreba do Šibenika košta 100 kuna u jednom smjeru pa su vlakovi postali, kada je riječ o putovanju u jednom smjeru, konkurentni autobusima. I povratna karta sada je jeftinija od autobusne. Osim toga putnici koji putuju vlakom prema jugu mogu uz predočenje putne karte ostvariti i popuste na smještaj u nekim hotelima, odmor u toplicama te na taksi usluge. Snižene cijene na snazi su do 30. rujna 2020. godine. Zbog provođenja epidemioloških mjera HŽ je je u vlakovima prema jugu povećao broj putničkih vagona, a ukinuo je vagone za spavanje i vagone za prijevoz automobila.

To su dobre vijesti i HŽ zaslužuje pohvale za svoj doprinos spašavanju ovogodišnje turističke sezone, no pitanje je hoće li sniženje cijena utjecati na povećanje broja putnika u vlakovima. Naime, putovanje vlakom od Zagreba do Šibenika traje sat i pol do 2 sata duže nego autobusom uz neznatnu razliku u cijeni putovanja. Putovanje vlakom traje 6 do 6,10 sati, a autobus istu relaciju prijeđe za, u prosjeku, 4,5 sati.
Usprkos popustima HŽ-a ne preporučuje se putovanje vlakom koji iz zagreba kreće u 11,36 sati jer on u Šibenik stiže tek u 21,33 što znači da putovanje traje  čak 10 sati i 12 minuta.

Iz kategorije: Vijesti