Datum objave: 13. Srpanj 2020

POSTROŽENE EPIDEMIOLOŠKE MJERE / Od danas morate ponovno sa zaštitnim maskama u dućane i zdravstvene ustanove, pogledajte njihove cijene

Diana Ferić
Diana Ferić

Obavezno je od danas nošenje maski u trgovinama. Maske će morati nositi i osoblje u kafićima i restoranima odnosno u svim zatvorenim prostorima. 

Na snagu je već stupilo novo pravilo za sva okupljanja s više od 100 sudionika koje podrazumijeva poseban režim ponašanja koji će kontrolirati i civilna zaštita i policija. 

"Od danas je u zatvorenim prostorima, trgovačkim centrima, svim uslužnim djelatnostima obavezno nošenje maski. Isto tako sve ono što smo govorili, distanca i higijena, tri stvari koje su iznimno bitne jednostavne i ne mogu biti jeftinije, a vrlo su uspješne za održavanje jednog normalnog stanja. Ako budemo to sve poštivali, možemo prakticirati novi normalni život, ako ne budemo prakticirali, moramo računati na još strože mjere", rekla je prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica je Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«  gostujući jutros u emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska".

Portal Danica.hr istražio je koliko će jednu obitelj koštati obavezno nošenje maski i zaključio da je to najmanje 300 kuna mjesečno.

Cijena im se po komadu kreće od 2,75 kuna do deset kuna.

Upravo se na Njuškalu kirurška troslojna maska prodaje za 2,75 kuna, ali minimalna narudžba je 500 komada, pa najmanja pošiljka stoji 1375 kuna.

U Konzumu maske se mogu kupiti putem web shopa i stoje 149,99 kuna za paket od 50 komada. Dakle, tri kune za masku.

Pevex klub

Trgovački lanac Pevex jednokratne kirurške maske također prodaje po toj cijeni, ali ona vrijedi samo za članove Pevex kluba vjernosti. Inače je paket od 50 maski 179,90 kuna.

U Sparu i Intersparu donedavno su se maske mogle kupiti u paketu od deset komada, a cijena paketa bila je između 35 i 40 kuna.

Bauerfeind pak maske nudi i putem online prodaje: 50 komada za 209,38 kuna. Dakle, po komadu nešto više od četiri kune.

Prije početka epidemije maske su u ljekarnama i dućanima u Hrvatskoj stajale oko 50 lipa. Nakon izbijanja epidemije drastično su bile poskupjele jer je zavladala nestašica.

Mjesečno 300 kuna

 

Nakon toga, Vlada je svojom uredbom cijenu jednokratne maske ograničila na najviše 12 kuna. Kad su krenule prve pošiljke iz inozemstva, cijena se spustila na otprilike pet do sedam kuna.

Danas se, dakle, u dućanima u Hrvatskoj maska može nabaviti za tri kune. No, riječ je o jednokratnim maskama koje se ne bi trebale koristiti više puta jer su onda neučinkovite.

Procjenjuje se kako četveročlanoj obitelji koja svakodnevno odlazi u dućan ili javni prijevoz mjesečno samo za maske treba oko 300 kuna.

Maske, dakako, ne moraju biti kirurške, već se mogu nositi i obične platnene, odnosno pamučne. No, valja znati da takve maske ne pružaju zaštitu poput troslojnih kirurških.

Iz kategorije: Vijesti