Datum objave: 08. Srpanj 2020

KRITIKA I SAMOKRITIKA / Franko Vidović smatra da se u SDP -u moraju povući mnogi, a ne samo Bernardić te da im izborni program nije bio pogođen

Diana Ferić
Diana Ferić

Odgovornost za loš rezultat Restart koalicije odnosno SDP -a na proteklim parlamentarnim izborima ne bi trebao snositi samo predsjednik stranke Davor Bernardić već i cijeli Glavni odbor, ali i predsjednici županijskih i gradskih organizacija, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku Franko Vidović, nositelj liste u IX izbornoj jedinici.

"Žao mi je što nismo uspjeli naše poruke probiti do birača, a pitanje je i koliko su one bile pogođene, kad već do birača nisu stigle. Mislim da je stranka platila tri godine neprekidne javne svađe oko toga tko je dobar a tko nije", istaknuo je Vidović.

Kritizirao je i program s kojim su nastupili na izborima dodajući kako nije dovoljno koncentrirati s ena borbu protiv korupcije i antifašizam, jer se to podrazumijeva, već je trebalo dati odgovora na mnoga životna pitanja koja muče građane.

"Gospodarstvo, borba za prava manjina, niz socijalnih tema… Na ta pitanja očito nismo uspjeli ponuditi adekvatan odgovor ili ga nismo uspjeli plasirati do simpatizera lijeve opcije. U budućnosti se nadam da će SDP smoći dovoljno snage da izabere kvalitetno novo vodstvo te da će se unutar stranke prestati sa svađama, budući da se na ovom primjeru moglo vidjeti da one ne nose apsolutno nikom ništa. Smatram da se svi ljudi koji su na bilo koji način utjecali na stanje u stranci moraju staviti sa strane, uključujući i mene, i osloboditi prostor za nove ljude koji će osnažiti stranku. To podrazumijeva i micanje onih koji su u tome sudjelovali i na lokalnoj razini. Ne mislim o tome da trebaju napustiti stranku, ali SDP treba nov početak, treba razmisliti i o statutu stranke i modelu 'jedan član, jedan glas' jer nakon par izbornih ciklusa taj model u stranku nije donio ništa dobro ", kazao je Vidović.

Nije se želio izjasniti o tomu tko bi treba biti novi predsjednik SDP -a, ali je opisao kakva bi to osoba trebala biti.

 "Novi predsjednik SDP-a mora biti osoba koja nije uključena ni u kakve stranačke obračune, koja može dati novu snagu i elan te je dovoljno poznata javnosti bez ikakvih mrlja u karijeri", dodao je.

 Vidović ne smatra da su predizborne ankete vezane za ispitivanje javnog mijenja koje su davale prednost SDP -u pred HDZ -om bile namještene.

"Ankete, koje ja istina ne uvažavam, služe da pokažu trend, a one su ga pokazali. Mi smo kako su s eizbori približavali padali, a HDZ je rastao", objasnio je Vidović.

Iz kategorije: Vijesti