Datum objave: 02. Srpanj 2020

ODLIKAŠI / Grad Šibenik dobio peticu za transparentnost proračuna u istraživanju Instituta za financije

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je ocijenjen najvišom ocjenom – „peticom“ za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj, pohvalili su se iz gradske uprave.

Institut za javne financije predstavio je jučer u Zagrebu rezultate šestog ciklusa istraživanja pod nazivom „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Za potrebe istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2018. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu, prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020., te proračunski vodič za građane za 2020. godinu.

Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8, navodi se u rezultatima istraživanja.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

FOTO: gradonačelnik.hr

Iz kategorije: Vijesti