Sidebar Menu

Datum objave: 02. Srpanj 2020

LOŠE PROGNOZE / Hrvatsko bi gospodarstvo moglo biti među najpogođenijima u svijetu zbog COVID 19, sve ovisi o turističkoj sezoni

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše trpjeti zbog gubitaka turizma Hrvatska je treća, navodi uz ostalo Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD) u novom izvješću.

To UN-ovo tijelo u svom novom izvješću o ekonomskim posljedicama pandemije Covid-19 na turizam, objavljenom ovog tjedna, iznosi i procjene gubitaka u tri “scenarija” s obzirom na duljinu trajanja prekida turizma – za četiri, osam i 12 mjeseci.

Analizirajući utjecaje gubitaka u turizmu na njegov udjel u nacionalnom BDP-u, UNCTAD procjenjuje da bi Jamajka i Tajland mogle pretrpjeti najveći gubitak udjela turizma u BDP-u, od 11 odnosno 9 posto.

 U Hrvatskoj bi taj gubitak, prema njihovim, kako kažu, umjerenim procjenama, mogao biti 8 posto, a s gubitkom od 6 posto slijedi Portugal, te od 5 posto Dominikanska Republika. Među tih 15 najpogođenijih zemalja slijede još Kenija, Maroko, Grčka, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipat, Južna Afrika, Malezija i Španjolska, a iz UNCTAD-a upozoravaju da će turistički sektor i u mnogim bogatim zemljama također osjetiti pritisak.

 “Ako se prekid međunarodnog turizma nastavi kroz osam mjeseci globalni gubitak u tom sektoru mogao bi porasti na 2200 milijardi dolara, što je oko 2,8 posto globalnog BDP-a, dok u najpesimističnijem scenariju, da prekid traje 12 mjeseci, gubici mogu premašiti i 3300 milijardi dolara ili 4,2 posto BDP-a”, iznose procjene iz UNCTAD-a.

Podsjećaju na veliku važnost udjela sektora putovanja i turizma u globalnom BDP-u, kao i da je turizam okosnica ekonomija mnogih zemalja i ‘životni put’ milijuna ljudi u svijetu, koji su, kako ističu, u posljednjih 20 godina više nego utrostručili vrijednosti/prihode turizma, s oko 500 milijardi, na 1600 milijardi dolara.

 “Covid-19 je zaustavio dugogodišnje pozitivne trendove u svjetskom turizmu, uzrokujući i ozbiljne ekonomske posljedice u cijelom svijetu. Iako se turizam polako ponovo pokreće u sve većem broju zemalja, u mnogima je još zastoj, a za mnoge, poput malih otočnih i država u razvoju, kolaps u turizmu znači i kolaps u njihovim perspektivama za razvoj”, upozorila je uz izvješće UNCTAD-ova direktorica međunarodne trgovine Pamela Coke-Hamilton.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.