Sidebar Menu

Datum objave: 01. Srpanj 2020

KREĆE I TREĆA FAZA / Šibenik na gatu Vrulje dobiva moderni pomorsko - putnički treminal vrijedan više od 60 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Pomorsko - putnički terminal bit će izgrađen na gatu Vrulje, kao treća faza .modernizacije luke Šibenik, a u sklopu programa „Renesansa na hrvatskoj obali“ kroz koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sada dodijelilo više od 900 milijuna kuna za obnovu malih luka.

Danas je u Šibeniku potpisan ugovor o provedbi projekta „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislav Petric i ravnatelj Lučke uprave Šibenik, Čedo Petrina. Tom prilikom je državni tajnik Bilaver istaknuo: „Ovo je već 15 projekt u sklopu velikog ciklusa ulaganja europskih sredstava u luke kojeg smo pokrenuli 2017. godine a samo na području Dalmacije ulažemo u luke na Kapriju, Korčuli, Braču, Pašmanu, Dugom otoku, Dubrovniku i Koločepu. Svi ovi projekti dio su kontinuiranog ulaganja Ministarstva koje iz godine u godinu ulaže sve veća sredstva u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture. Ovakvi projekti su još važniji kada znamo da su luke od nemjerljivog značaja za ljude koji žive na otocima i u priobalju, a upravo ovakvi projekti omogućit će njihovo bolje povezivanje ali i gospodarski razvoj.“

 

Predmet financiranja danas potpisanog ugovora je izgradnja nove zgrade putničkog terminala na gatu Vrulje koji podrazumijeva i uređenje prometnih površina i instalacija. Novi putnički terminal predviđa odvojene prostore domaćeg i međunarodnog prometa što će značajno utjecati na protočnost prometa a trajektni promet će također biti odvojen od prometa brodova na kružnim putovanjima. Na pristupnim prometnicama, parkiralištima i čekališnim prostorima u zgradi bit će odvojen namjenski prostor za autobuse i taksi službe namijenjene kruzerima koji trenutno, kada nisu odvojeni od prostora za trajektni promet, stvaraju veliku prometnu zakrčenost. Osim toga, novi pomorsko-putnički terminal biti zaštićen od vremenskih neprilika a putnicima će nuditi i prostor za odlaganje prtljage kao i cijeli niz ugostiteljskih usluga.

Ukupna vrijednost investicije je procijenjena na 62 milijuna kuna dok Ministarstvo kroz navedeni program financira 32,2 milijuna kuna prihvatljivih troškova koje najvećim dijelom osigurava iz EU sredstava, odnosno iznos od 27,4 milijuna kuna. Ostatak prihvatljivih troškova je osiguran kroz proračunska sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.