Datum objave: 01. Srpanj 2020

RAKETNIM SUSTAVOM ORKAN GAĐAO ŠIBENIK / Pripadnik srpskih paravojnih snaga kazneno prijavljen za ratni zločin protiv civila, ali nije dostupan pravosudnim organima

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog raketiranja Šibenika zabranjenim raketnim sustavom "Orkan" 1993. godine kazneno je prijavljen danas 62 - godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojba koji je i dalje nedostupan  nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i u Odjelu ratnih zločina, Službe kriminalističke policije, u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku osumnjičen je za  kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U tom napadu četiri su civila poginula, a 34 - vero ih je ozlijeđeno.

"Utvrđeno je da je osumnjičeni, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, vojske takozvane RSK, obnašajući dužnost zapovjednika voda samohodnog višecijevnog lansera raketa, po zapovijedi svojih nadređenih zapovjednika, s privremeno okupiranog područja Republike Hrvatske, tijekom vojnog, odnosno oružanog sukoba, u vremenu od 28. veljače do 26. kolovoza 1993.g, s točno neutvrđenih pozicija u zaleđu  Šibenika, iz samohodnog višecjevnog lansera raketa tipa M-87 „Orkan“, čije je korištenje zabranjeno međunarodnim ženevskim konvencijama, izvršio najmanje osam napada pri čemu je ispalio točno neutvrđen, veći broj raketa s kazetnom bojevom glavom punjenom bombama tzv. „zvončićima“ od kojih su smrtno stradale četiri civilne osobe, a 34 civilne osobe su tjelesno ozljede. Tom prilikom je  oštećen veći broj stambenih, gospodarskih, infrastrukturnih i vjerskih objekata, te veći broj automobila i brodica, pri čemu je pričinjena znatna materijalna šteta", stoji u obrazloženju kaznene prijave. 

 Osumnjičeni je kazneno prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a obzirom da je nedostupan nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske za njim je raspisana tjeralica. 

Iz kategorije: Vijesti