Datum objave: 29. Lipanj 2020

USKOK PROŠIRIO OPTUŽNICU PROTIV JOSIPE RIMAC / Zapošljavala u šibenskoj Elektri, utjecala na medije, urgirala kod polaganja državnog ispita....

Diana Ferić
Diana Ferić

USKOK je maloprije proširio istragu protiv Josipe Rimac, bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave. Dodatno ju tereti da je iskoristila svoj položaj kako bi jednoj službenici u Ministarstvu uprave omogućila polaganje državnog stručnog ispita. Osim toga, urgirala je kod uprave HEP ODS-a da joj zaposli sestru. Kada su mediji počeli to istraživati utjecala je na glavnog urednika jednog portala da ne objavi priču o tome, te obećala da će mu sina zaposliti u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Otočcu, piše Telegram.hr.

Uz samu Rimac, osumnjičeni su i jedan član uprave HEP-a, glavni urednik portala, te službenica Ministarstva uprave. Telegram doznaje da se radi o jednom lokalnom portalu.

Danas bi, inače, sud trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora za Josipu Rimac. Ročište je na sudu zakazano za 15 sati.

URGIRALA ZA POLAGANJE DRŽAVNOG STRUČNOG ISPITA

USKOK tvrdi da je Josipa Rimac iskoristila svoj položaj državne tajnice nakon što joj je poznanica koja je izašla na državni stručni ispit, javila da nije položila. Naime, Rimac joj je, tvrdi USKOK, rekla da se vrati u dvoranu za polaganje, te da jednoj od članica Državne ispitne komisije poruči da “državna tajnica traži da ju ponovno ispita”. Ova se doista vratila, a članica ispitne komisije je navodno prepravila zapisnik o polaganju državnog stručnog ispita.

Iako je, sumnjaju istražitelji, prvotno napisala da je kandidatkinju uputila na ponavljanje ispita naknadno je napisala da je ispit u cijelosti položila.

SESTRU JE ZAPOSLILA U ELEKTRI U ŠIBENIKU

Prema rješenju o proširenju istrage, USKOK sumnja i da je Josipa Rimac utjecala i na jednog od članova uprave HEP-a. Tražila ga je, naime, da joj zaposli sestru u Elektri Šibenik koja spada pod HEP-ovu tvrtku HEP ODS. Ovaj je doista i dao suglasnost da se sestri državne tajnice u Ministarstvu uprave da ugovor na neodređeno vrijeme.

Početkom ožujka za to zapošljavanje počeo se interesirati i jedan lokalni portal. Josipa Rimac upravo je, tvrdi USKOK, od člana uprave HEP-a doznala da je stigao novinarski upit vezan za njezinu sestru. Zato, kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, Josipa Rimac kontaktira glavnog urednika portala i traži da ništa ne objavljuje.

 

 RIMAC: ‘SREDIT ĆU VAM POSAO ZA SINA’

“Sredit ću posao za vašeg sina u ispostavi HZZ-a u Otočcu”, nudi uredniku dogovor državna tajnica. Ovaj, sumnja se, na to i pristaje. U svakom slučaju, članak o sestri Josipe Rimac i njezinom zapošljavanju u šibenskoj Elektri ne izlazi.

U idućim danima, navodi se dalje u USKOK-ovom rješenju, Josipa Rimac ponovno koristi svoje položaj i autoritet, te zove ravnatelja HZZ-a. Traži da u Ispostavi Otočac ili u blizini Otočca osigura posao za sina glavnog urednika portala bez obzira postoji li za to potreba ili ne.

“Ja ću ako treba osigurati suglasnost Ministarstva uprave za to radno mjesto”, uvjerava ga navodno Josipa Rimac.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: