Datum objave: 28. Lipanj 2020

Šibenik na otvorenju Poljane odigrao ruski rulet s koronavirusom. Nije poštovana i provedena ni jedna mjera i preporuka za suzbijanje epidemije

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik je sinoć na svečanosti otvaranja konačno uređenog središnjeg gradskog trga Poljane doslovno igrao ruski rulet s koronavirusom. Ulog u toj opasnoj "igri" bili su zdravlje i životi ne samo Šibenčana koji su došli na svečanost nego i svih njihovih prijatelja, obitelji, djece kao i svih onih s kojima dolaze u doticaj.  

Očekivano, iznimna prigoda kao što je povijesni čin otvorenja uređene Poljane i podzemne garaže ispod nje, privukla je veliki broj Šibenčana. Problem je što organizatori svečanosti otvaranja nisu poduzeli nikakve epidemiološke mjere sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji koja je dramatična. Nije bilo nikakvih upozorenja oznaka koje upućuju na pripremljenost trga za održavanje takve manifestacije u uvijetima uopće ugroze koronavirusom. Na prilazu Poljani iz smjera crkve Gospe van Grada bio je doduše djelatnik Crvenog križa koji je dezinficirao ruke, ali bio je nevidljiv i izgubljen u masi. Većima posjetitelja ignorirala ga je. Nije se pazilo ni na razmak na čiju se potrebu neprekidno upozorava i poziva, a Šibenčana s maskama na licu bilo je zapanjujuće malo. Gužva je bila kao da je sve u redu i kao da se ništa ne događa. Nikakve distance nije bilo, a svečanost su nagurani jedni uz druge pratili odrasli, djeca i stariji Šibenčani, a bilo je i znatiželjnih turista. Ni organizatori nisu putem razglasa pozivali na mjere opreza, držanje razmaka i izbjegavanje rukovanja.  

Rizik je bio ogroman i predvidiv no ni građani ni organizatori svečanosti otvorenja Poljane nisu se na to obazirali. Sada ne preostaje drugo nego doslovno pomoliti se, zazvati zaštitu sv. Mihovila i sa strepnjom čekati da protekne vrijeme inkubacije.

Ne bude li posljedica bit će to luda sreća i znak da se Šibenik provukao kroz ušicu igle. Nema dvojbe bit će tada i tipičnih šibenskih šala i ruganja na račun manje sretnih susjeda.
Nadajmo se da će biti tako, no bez obzira na to svečanost otvorenja Poljane kada je riječ o epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju u borbi protiv bolesti za koju čovječanstvo još nema lijeka, bio je do sada najmasovniji kolektivni neodgovorni čin u Hrvatskoj od početka pandemije virusa COVID19 uključujući i zadarski teniski spektakl.

Ukratko, Šibenčani, pomolimo se i nadajmo se najboljem.

Iz kategorije: Vijesti