Datum objave: 25. Lipanj 2020

OTVORENJE U SUBOTU / Nova Poljana posveta je šibenskim vizionarima koji su oblikovali našu povijest i sadašnjost

Diana Ferić
Diana Ferić

Radovi na izgradnji logističkog centra i rekonstrukciji glavnog gradskog trga u Šibeniku su završeni. Poljana je spremna primiti prve šetače na površini i automobile u podzemnim etažama. Program otvorenja trajat će od petka, 26. lipnja do nedjelje, 28. lipnja i obuhvaća niz predavanja, izložbi, koncerata i prije svega, puno điravanja. Sama svečanost otvorenja održat će se u subotu, 27. lipnja, s početkom u 21 sat. Poljanu će otvoriti gradonačelnik Željko Burić.

Otvorenje Poljane proći će u znaku šibenskih kulturnih brendova. Nastupit će Šibenska narodna glazba, Šibensko pjevačko društvo Kolo, Gradski komorni orkestar, Plesni teatar Sjene, dječji zbor Zdravo maleni i Šuštine. Program će voditi glumci HNK u Šibeniku. Predavanja i izložbe organizirat će Muzej Grada Šibenika i Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“. Organizaciju i koncept otvorenja potpisuje JU „Tvrđave kulture“. Cilj programa je povezivanje prošlosti i sadašnjosti, tradicije i moderne te života i umjetnosti. Stariji Šibenčani će ponovo moći učiniti svoj najdraži đir, a javnosti će se predstaviti i dvije nove pozornice na otvorenom. Na prvoj etaži podzemnog logističkog centra, Udruženje hrvatskih arhitekata postavit će Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini. To je veliko priznanje za grad Šibenik i svojevrsna potvrda arhitektonske i umjetničke vrijednosti nove Poljane.

Izgled i sadržaji nove Poljane posvećeni su šibenskim umjetnicima, znanstvenicima i vizionarima koji su oblikovali našu povijest i sadašnjost. To je priča o obitelji Mazzoleni, Jurju Šižgoriću, Robertu Visianiju, Ivanu Vitiću, Faustu Vrančiću i Anti Šupuku. Iduća tri dana bit će izvrsna prilika za upoznavanje tog jedinstvenog, ali nedovoljno poznatog dijela naše povijesti. Priču o šibenskim vizionarima ispričat će vodiči iz Udruge turističkih vodiča „Mihovil“. Besplatni obilasci Poljane, održat će se u nedjelju, 28. lipnja s početkom u 10,00 i 20,00 sati.

Tijekom svečanosti otvorenja, u vremenu od 20 do 22 sata, promet Ulicom kralja Zvonimira i Ulicom Vladimira Nazora, bit će privremeno zatvoren kako bi se program odvijao nesmetano. Podzemna garaža bit će otvorena za građane od 23 sata, a tijekom vikenda parkiralište će raditi u probnoj fazi i neće se naplaćivati.

Posebna pozornost posvećena je organizaciji u uvjetima povećanog opreza zbog epidemiološke situacije. Događanja su organizirana na više različitih mikrolokacija i u različitim vremenima, u razmaku od petka do nedjelje, kako bi se smanjila koncentracija posjetitelja na istom mjestu. Nakon ceremonije otvorenja, dio programa će se proširiti na ostale gradske trgove i ulice. Na prilazima Poljani bit će postavljeni punktovi s dezinficijensima. Stolice pred izvođačima bit će postavljene uz propisani razmak, a građane koji će stajati na nogama i điravati Poljanom, pozivamo da budu odgovorni i vode računa o svom zdravlju i zdravlju naših sugrađana.

Rekonstrukcija Poljane i izgradnja logističkog centra dio su projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.3 milijuna kuna od čega Europska unija iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancira 73.8 milijuna kuna.

Cjelokupni program i satnica događanja:

Program otvorenja Poljane | 26. 6. – 28. 6. 2020.

PETAK, 26. 6.

19:00

Poljana kao vjekovni urbanistički izazov

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić

·         dr. sci. Gustav Červar, dia – predavanje u organizaciji Muzeja grada Šibenika, Grada Šibenika i Gradske knjižnice Juraj Šižgorić

SUBOTA, 27.6.

10:00

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata 2019. godine Logistički centar Poljana – 1. etaža

·         Otvorenje izložbe u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Šibenik (DAŠ)

12:00

Šetnjom po Poljani

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić

·         Otvorenje izložbe Muzeja grada Šibenika

21:00

Ceremonija svečanoga otvorenja Poljane

Poljana

·         Šibenska narodna glazba, ŠPD Kolo, Sjene i zbor Zdravo Maleni; vatromet

21:45

Tradicionalni ples: „Šibensko kolo“

Poljana

·         Tradicionalni šibenski ples u izvedbi Šibenskih Šuština

22:00

Od klasike do šibenskih evergreena

Poljana

·         Koncert Gradskog komornoga orkestra

Od 22:30

Priko poljane

Na.ma.lo, Bar code, Kod Gira, Bona, Hendricsa i Yuma, Azimut

·         Noćni glazbeni program na trgovima sa šibenskim glazbenicima

NEDJELJA, 27.6.

10:00

Posveta šibenskim velikanima

Poljana, kod gradskih vrata

·         Obilazak Poljane uz pratnju Udruge turističkih vodiča ''Mihovil''

·         Početak vodstva kod gradskih vrata, Poljana

12:00

SHE loves you

Poljana, pozornica ispred gradske knjižnice

·         Orkestar Skale do Sunca, glazbeno-scenski performans Stanislava Habjana, autora grafičkoga koda Poljane (Žirafe)

19:30

Gutači vatre i ulični zabavljači

Poljana

·         Program Međunarodnoga dječjeg festivala

20:00

Posveta šibenskim velikanima

Poljana, kod gradskih vrata

·         Obilazak Poljane uz pratnju Udruge turističkih vodiča ''Mihovil''

·         Početak vodstva kod gradskih vrata, Poljana

Iz kategorije: Vijesti