Datum objave: 25. Lipanj 2020

ŠIRI SE KORONAVIRUS I U HRVATSKOJ / Od danas obavezne zaštitne maske u javnom prijevozu i drugim zatvorenim prostorima, Alemka Markotić najavila kazne za nepoštivanje te mjere

Diana Ferić
Diana Ferić

Nove mjere sprječavanja širenja koronavirusa uvedene su od ponoći u hrvatskoj.  Prema odluci  Nacionalnog  stožera  civilne zaštite od danas su obavezne maske u javnom prijevozu te vozač ne smije krenuti prije nego svi putnici imaju maske, a svi građani koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije moraju, ako ulaze u Hrvatsku, ići u samoizolaciju na 14 dana.

Alemka Markotić, ravnateljica zavoda za infektivne bolesti  "Fran Mihaljević" gostovala je jutros u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u. Govorila je o putovanjima, maskama... Najavila je kazne za nenošenje maski.

"Došlo je do restrikcija na ulazu u Hrvatsku, svi koji su bili u BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu morat će 14 dana biti u samoizolaciji doma ili negdje u za to predviđenom objektu.

Maske se uvode kao obavezne, pokušali smo ljude uvjeriti da to treba nositi, međutim donesena je sad uredba da se maske moraju nositi, maske za lice ili što tko ima. Prijevozno sredstvo je mjesto na kojem se identificiralo u posljednjih mjeseci da se lakše prenosi virus. Zatvoreni je prostor, veći je broj ljudi."

U  Zagrebu je od jučer zabilježeno 28 novih slučajeva.

"Neće biti zatvaranja, ali ćemo morati posegnuti i za dodatnim mjerama zaštite jer broj slučajeva jako raste", rekao je Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U samoizolaciji u Zagrebu je čak 591 osoba.

Iz kategorije: Vijesti