Datum objave: 22. Lipanj 2020

IPAK NISMO KORONAFREE ZONA / U Hrvatskoj 18 novooboljelih, jutros potvrđeno 8 pozitivnih u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novih slučajeva, pa je do sada ukupno zabilježeno 2.317 osoba pozitivnih na koronavirus. Dosad su se oporavile 2.142 osobe, a preminulo je 107 osoba.

Zagrebački pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je kako je, prema jutrošnjim podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebu novih 8 pozitivnih.

"Epidemiolozi imaju dosta posla, na terenu su. Zasad imamo 8 pozitivnih", kratko je rekao Jeleč za Index.

Prema tim podacima u Zagrebu je dosad ukupno zabilježeno 515 slučajeva koronavirusa, a oporavljenih je 416.

 Kako je sinoć objavio Večernji list, među zaraženima je djelatnik u zagrebačkom Domu sportova. Četvero zaraženih iz Zagreba bilo je u jednom noćnom klubu.

“Definicija drugog vala je ta da prvi val mora završiti te da treba proći određeni period od njegova završetka, a to se kod nas nije još desilo. Kod nas se trenutno radi o lokalnoj aktivaciji virusa koji je prisutan u našoj populaciji kao dio prvog vala”, pojasnio je za 24satanaš poznati znanstvenik Ivan Đikić.

“Sve je to direktna posljedica rupa u epidemiološkim mjerama koje smo neko vrijeme uspješno primjenjivali. Posljedica je ovo nekritičkog i preagresivnog otvaranja granica kada ljudi ulaze u Hrvatsku bez kontrole, posebice iz susjednih zemalja gdje su lokalna žarišta očigledna. Moramo biti svjesni da ćemo otvaranjem Hrvatske kao turističke destinacije dobiti veći broj zaraženih pojedinaca. Posebno treba paziti na mlade, britanske turiste kojih će sigurno biti – rekao je znanstvenik.

Naveo je Island kao odličan primjer otvaranja turistima.

“Oni imaju fenomenalne testove kojima testiraju ljude koji ulaze u njihovu zemlju i unutar par sati imaju rezultate. I Hrvatska ima te testove, ali ih ne koristi dovoljno. Naravno da je važno ostvariti turističke dobitke, ali ne pod svaku cijenu. Prvo treba zaštititi ljude”, kaže Đikić.

Iz kategorije: Vijesti