Datum objave: 16. Lipanj 2020

SLUČAJ NABAVE SKUPE CISTERNE U BIKARCU / Cjepidlačenje vijećnika Marencija ili opravdana sumnja u pogodovanje i nesavjesno poslovanje?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Rikard Marenci, vijećnik s Nezavisne liste Stipe Petrine u Gradskom vijeću Grada Šibenika upozorio je na današnjoj sjednici na postupak javne nabave nove cisterneza vodu za prijevoz vode u poduzeću Bikarac koja se, prema njegovom mišljenju provodi tako da ostavlja sumnju u pogodovanje i neracionalno poslovanje no gradonačelnik Željko Burić mu je odvrati kako nije na vijećnicima da preispituju takve postupke već da su za to zadužene službe u Bikarcu, a da vijećnici mogu to preispitivati tek kada pred njih dođe izvješće o poslovanju te tvrtke ili revizija. Marencija je optužio da je populist. O čemu je riječ?

Marenci je ukazao kako je u postupku javne nabave  napravljena takva tehnička  specifikacija da se po svemu čini da se pogoduje samo jednom ponuđaču.

"U natječaju stoji da cisterna mora imati isključivo klima uređaj s automatskom regulacijom, a ne želi se, na zahtjev nekih zainteresiranih ponuđača, staviti da može biti ili automatska ili mehanička regulacija što bi otvorilo prostor za dobivanje više ponuda,a vjerojatno i mogućnost da se prođe jeftinije. Ovdje je riječ o 155 000 eura, dakle o više od milijun kuna, a ne o nekoj maloj svoti. Nisam siguran da bi se tako ponašali u nekoj privatnoj tvrtki", dodao je i nastavio: "Zaista je nevjerojatno da cisteran za vodu koja će uglavnom stajati na Biracu mora imati isključivo automatsku regulaciju klime. To kako su oni proveli javnu nabavu ispada da se može javiti samo jedan ponuditelj i to budi sumnju. Ograničava se mogućnost sudjelovanja u javnoj nabavi, ispada da je sve napravljeno za određenog ponuditelja i što je najgore, sve to rade javno i objavljuju na svojim mrežnim stranicama",  kazao je Marenci naglašavajući da nikog ne proziva zbog mogućih kriminalnih radnji već zbog nesavjesnog poslovanja.

Gradonačelnik Burić reagirao je prema Marenciju pomalo napadački objašnjavajući da vijećnici nemaju pravi postavljati takva pitanja u ovoj fazi i da je njihovo samo da dignu ili ne dignu ruku za kreditno zaduživanja Bikarca za nabavu tog vozila.

"Gradsko vijeće nije mjesto na kojem se raspravlja o uvjetima natječaja koje provodi neka tvrtka. Tvrtka Bikarac ima svoju glavu i rep, ima svoje procedure, a o svemu ćemo raspravljati kada dobijemo nalaze revizije. Onaj tko misli da nešto nije provedeno u redu može reagirati kako je to navedeno u postupku javne nabave. Ovo je klasični populizam. Ja vas mogu pitati zašto vi tako reagirate dok postupak javne nabave još traje i iz kojeg interesa prejudicirate stvari", odgovorio mu je Burić.

"Promašili ste, kako se to kaže,  i loptu i objekt. U komisiji za nabavu te cisterne je i gospodin Tolić u ime Grada. Koja je njegova uloga, ako ne kontrola. Ja mislim da ste vi populist. Je li to obrazac vašeg ponašanja, da vas nije briga kako se novac troši, a znamo koliko je investicija bilo u ovom gradu. Vi to branite umjesto da podržite racionalno ponašanje u jednoj tvrtki. Je li ista stvar kupiti kamion za 155 000 eura ili 120 000 eura", replicirao je Marenci.

Reagirao je i Ivo Glavaš pitajući gradonačelnika kako je uspio od jedne uspješne napraviti dvije neuspješne tvrtke, Zeleni grad i Bikarac

 Sumnju u ispravnost načina na koji se kupuje cisterna izrazio je i vijećnik Loze Perak koji je kazao da vijećnici mogu to što se od njih traži odbiti jer misle da je cijena previsoka, a gradonačelnik je raspravu završio konstatacijom da za nju treba imati predznanje, a da ga vijećnici koji su se javili nemaju.  Na kraju je, većinom glasova, odobreno zaduživanje za kupnju te skupe cisterne.

Marenci je na sličan postupak kod nabave vozila u Zelenom gradu upozorio na jednoj  od prošlih sjednica  Gradskog vijeća, ali je jednako prošao. 

Iz kategorije: Vijesti